Akkerbouw

Achtergrond 1324 x bekeken

Suikerprijs hoger door beperkt aanbod

De suikerprijs steeg begin deze week op de internationale markt. De tegenvallende oogsten in belangrijke suiker producerende landen zoals Brazilië, India en Thailand houden de prijs op een hoog niveau.

India exporteerde 2 jaar geleden nog via een subsidie suiker op de wereldmarkt. Het lijkt erop dat het land dit jaar zelfs suiker moet gaan importeren. Hierdoor is India vrijwel niet aan de markt en Thailand exporteert ook niet fors. Dat terwijl de behoefte van China, de grootste importeur van suiker, blijft omdat ook daar de binnenlandse productie tegenvalt.

Braziliaanse munt beïnvloedt suikerprijs

De prijs voor suiker op de termijnmarkt in Londen steeg maandag 17 oktober naar $604,30 per ton (€548). Dat is een stijging van $10,70 per ton (€10) vergeleken met de voorgaande handelsdag. Deze prijsstijging komt, naast de tegenvallende oogsten, ook door de sterkere Braziliaanse reaal. Brazilië is het belangrijkste land in de suikerindustrie wereldwijd, waardoor de gestegen Braziliaanse reaal ten opzichte van de Amerikaanse dollar sterk van invloed is op de suikermarkt. Suikerproducenten verdienen minder aan suiker bij een sterke reaal, wat ze terughoudend maakt om te verkopen. Deze ontwikkeling zorgt voor een prijsopdrijvend effect voor suiker.

Wereld verbruikt meer suiker

De suikerprijs staat bijna $180 per ton (€163) boven het niveau van een jaar geleden. Dat komt deels doordat de suikeroogsten wereldwijd in seizoen 2015-'16 lager uitvielen dan de wereldconsumptie. De wereldconsumptie nam de afgelopen jaren toe; nu de oogsten tegenvallen, wordt dit jaar nog meer ingeteerd op de wereldwijde suikervoorraad.

Prognose: stijgende internationale suikerprijs.

Of registreer je om te kunnen reageren.