Foto: Südzucker AkkerbouwAchtergrond

Südzucker investeert in suikerfabriek Tienen

Het Duitse Südzucker investeerde in 20 jaar al meer dan €1 miljard in Belgische suikerfabrieken. In Tienen is een ware ‘Sugar Hub’ verrezen. Maar akkerbouwers zijn niet blij.

Met €6,4 miljard en 16.500 medewerkers is het Duitse Südzucker een economische speler van formaat. In Tienen werd meer dan €20 miljoen geïnvesteerd. De bouw startte in februari 2015 en moet van de Tiense Suikerraffinaderij een nog beter presterende suikerfabriek maken.

Thomas Hubbuch, CEO van Tiense Suikerraffinaderij, noemt de Tiense Suikerraffinaderij een fabriek voor suikerspecialiteiten, nieuwe producten en verpakkingen. De Sugar Hub werd volledig omsloten met een geluidsisolerende wandbeplating om zo mogelijke overlast naar de omgeving uit te sluiten. Dit past in een brede visie op duurzaamheid, zo zegt Südzucker-baas Heer Wolfgang.

Politieke goodwill

Hubbuch heeft het over een drieluik: “In 20 jaar tijd is er om en bij €1 miljard door Südzucker geïnvesteerd in België, ongeveer een derde in de suikeractiviteiten, een derde in Beneo (onder meer cichoreifabriek Orafti en rijstzetmeelproducent Remy) en een derde in de productie van bio-ethanol (BioWanze). Als meest recente voorbeeld van de investeringsbereidheid in België maakt de Sugar Hub veel politieke goodwill los. Eerste minister Charles Michel woonde de inhuldiging bij. Hij zag de eerste zakken suiker van de verpakkingslijn rollen.

Duurzaam partnerschap met boeren

Als ‘krachten’ voor een succesvolle toekomst van de Tiense Suikerraffinaderij vermeldt het persbericht de ‘performante’ suikerfabrieken in Tienen en Wanze, de medewerkers, de innovatieve producten en … het duurzaam partnerschap met landbouwers. In België telen ongeveer 5.000 landbouwers bieten voor de suikerfabrieken in Tienen en Wanze. Op de website van de suikerfabriek wordt gewag gemaakt van een ‘succeshuwelijk dat al decennia standhoudt’ tussen de Tiense Suikerraffinaderij en de Belgische suikerbiet.

Protest bietentelers tegen slecht contractvoorstel

Toch is juist die relatie van de fabriek met de telers een hot item. Voorafgaand aan de officiële ingebruikname protesteerde een delegatie bietentelers tegen het volgens hen slechte contractvoorstel. Zij hopen nog altijd op een doorbraak in de onderhandelingen, want hun ultieme wapen – een jaar geen of minder bieten telen – zetten de telers liever niet in. Over de toekomst van de Tiense Suikerraffinaderij wordt immers in het Duitse Mannheim beslist. De bietentelers weten sinds de suikerhervorming in 2006 dat als een suikerfabriek de boeken dicht doet, ze niet meer terugkomt.

Beheer
WP Admin