Akkerbouw

Achtergrond 1133 x bekeken

Franse tarwe-export krimpt door mindere kwaliteit

Terwijl de tarwe-export vanuit Frankrijk in omvang krimpt, groeit de tarwe-import naar Frankrijk. Waarschijnlijk gaat het om hogere kwaliteit die vermengd wordt met eigen mindere kwaliteit.

De tarweprijzen op de Europese markt daalden afgelopen week. De export van Franse tarwe loopt terug. De kwaliteit van de Franse tarwe valt tegen, waardoor importeurs buiten de Europese Unie andere aanbieders zoeken. Frankrijk, de grootste exporteur van Europese tarwe, exporteerde in augustus 913.251 ton tarwe. Dat is minder dan de 1,09 miljoen ton die in juli werd uitgevoerd. Vergeleken met een jaar geleden valt de export van tarwe 20% lager uit. Volgens het Franse overheidsbureau AgriMer heeft slechts 25% van het gewas een hectolitergewicht van boven 76 kilo. Een jaar geleden was dit 80%.

Franse tarwe-export buiten EU 17% afgenomen

De Franse export van tarwe naar landen buiten de EU is gedaald met 17% tot 542.317 ton. De Verenigde Staten springen in het gat dat Frankrijk open laat vallen. Algerije halveerde bijna de invoer van Europese tarwe naar 495.801 ton. Algerije wil hoge kwaliteit tarwe kopen. Naar verwachting daalt het tarwe exportvolume van Frankrijk in seizoen 2016/’17 met 43% naar 11,9 miljoen ton.

Hogere invoer tarwe

De invoer van tarwe naar Frankrijk steeg daarentegen fors in augustus tot 114.971 ton (juli import: 20.592 ton). Waarschijnlijk is hogere kwaliteit tarwe ingevoerd om te mengen met lagere kwaliteit tarwe van de eigen Franse oogst om te voldoen aan de minimum eisen van de afnemers.

Tarwenotering 2,2% lager

De tarwenotering sloot op de termijnmarkt in Parijs afgelopen vrijdag 2,2% lager, vergeleken met een week eerder voor het decembercontract 2016. Het Amerikaanse landbouwministerie (USDA) publiceert woensdagavond 12 oktober het nieuwe Wasde-rapport. In de aanloop naar deze maandelijkse publicatie is de markt wat afwachtend. De tarwenoteringen daalden op de termijnmarkt in Chicago niet zo hard. De tarwenotering sloot op de termijnmarkt in Chicago afgelopen vrijdag 1,8% lager, vergeleken met een week eerder voor het decembercontract 2016. De minder sterke daling, vergeleken met Europa, komt omdat de Amerikaanse tarwe wat steun krijgt door aantrekkende tarwe export naar Noord-Afrika.

Franse maisoogst verloopt traag

De maisoogst verloopt traag in Frankrijk. Afgelopen week was 10% van de mais geoogst. Dat is 8% minder dan dezelfde periode vorig jaar.

Of registreer je om te kunnen reageren.