Akkerbouw

Achtergrond 1904 x bekeken

Wintertarwe komt fors ontwikkeld de winter uit

De wintertarwe heeft zich door de zachte herfst en warme december flink ontwikkeld. "Wat ze normaal in het voorjaar doen hebben ze nu al in de herfst gedaan" zegt teeltadviseur Wilco Wingelaar van Agrifirm Plant over de tarwe in het zuidwesten. Dat geldt met name voor de vroeg gezaaide percelen.

Wingelaar noemt het vooral opvallend dat de begin december gezaaide tarwe er al voor nieuwjaar boven stond. In een normaal jaar doet deze tarwe er een paar maand over om boven te komen. Hierdoor is de groeiachterstand en wellicht daarmee ook de opbrengstachterstand, ten opzichte van de vroeg gezaaide percelen, kleiner.

'Vorst stelt niet veel voor'

De paar nachten met vorst stelt volgens Wingelaar in het zuidwesten niet veel voor. "Omdat de grond erg nat was werd deze wel keihard, maar je ziet het niet aan het gewas." Wel ziet Wingelaar dat tarwepercelen, die in het kiemplantstadium veel water over zich heen kregen, wat uitgedund zijn. Zoals het er nu uitziet staan er voldoende planten om het verlies in het voorjaar door uitstoeling te compenseren.

Oldambt

De granen op zware grond in het Oldambt staan er volgens SPNA onderzoeker Jaap van 't Westeinde ook goed bij. De ontwikkeling verliep door de zachte herfst voorspoedig. Afgelopen week vroor het 3 nachten wel 10 graden. Doordat er ook sneeuw ligt verwacht de onderzoeker geen negatieve invloed van de vorst op het gewas. De vorst is wel goed om de ontwikkeling van gele roest te remmen. "We vonden ook al wel wat septoria, maar daar schrikken we niet van." zegt Van 't Westeinde. Door in het voorjaar op tijd te beginnen met de ziektebestrijding hoeven vroege aantastingen geen problemen te geven.

Of registreer je om te kunnen reageren.