Akkerbouw

Achtergrond 1492 x bekeken 1 reactie

Trage sojabonenoogst in Brazilië

De sojabonenoogst in Brazilië verloopt traag. De productie is naar beneden bijgesteld. Toch komt de oogstverwachting met 98 miljoen ton nog hoog uit.

De internationale markten blijven stabiel in het nieuwe jaar. De prijs-index van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen bleef afgelopen maandag gelijk op 175 punten (100 = prijs januari 2000). Hiermee ligt de prijs iets boven het dieptepunt (172 punten) dat eind december werd bereikt. De prijsindex is gebaseerd op de prijsnoteringen in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Deze drie landen zijn de belangrijkste leveranciers van sojabonen op de wereldmarkt.

Opnieuw sojabonen inzaaien vanwege droog weer

Het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA heeft de geschatte Braziliaanse sojabonenproductie voor seizoen 2015/2016 met 2 miljoen ton naar beneden bijgesteld. De Braziliaanse oogstverwachting komt hiermee nog steeds hoog uit op 98 miljoen ton. De negatieve bijstelling komt door wisselende weersomstandigheden in de belangrijkste sojabonenteeltgebieden. De oogst wil nog niet zo vlotten in de Braziliaanse regio Mato Grosso. Met name de vroeg gezaaide sojabonen hebben het vanaf september zwaar te verduren gehad vanwege het droge weer, waardoor veel percelen opnieuw moesten worden ingezaaid. Normaliter is deze regio koploper in de sojabonenoogst in Brazilië. Andere delen van Brazilië kampen met warm en droog weer.

China blijft belangrijkste importeur van sojabonen Brazilië

China blijft de belangrijkste importeur van Braziliaanse sojabonen. Ondanks de Chinese economische crisis is de verwachting dat de sterke vraag naar sojabonen blijft. Door de hoge sojavoorraad blijven de prijzen onder druk staan.
Prognose: stabiele oliezaadprijzen.

Eén reactie

  • farmerbn

    De soja-prijs is 20% lager dan vorig jaar. We verwachten dus goedkope sojaschroot dus niet stiekum het verhaal zo draaien dat onze aankoopprijs nauwelijks gaat zakken.

Of registreer je om te kunnen reageren.