Akkerbouw

Achtergrond 1499 x bekeken laatste update:5 jan 2016

Stabiele prijs fritesgeschikt, exportprijs omhoog

De stemming op de aardappelmarkt lijkt iets vriendelijker te worden. De beursprijzen zijn vorige week stabiel gebleven. Al liggen enkele gedane transacties zo'n 50 cent boven de huidige noteringen.

De fritesindustrie draait nog steeds op volle toeren. Er wordt ondertussen heel voorzichtig geïnformeerd door handelaren om aardappelen op lange termijn te kopen.

Zorgen over hoge temperaturen en aardappelen die gaan kiemen

Telers maken zich zorgen over de hoge temperaturen en aardappelen die beginnen te kiemen. Het koude weer in Oost-Europa is gunstig. Hierdoor slinken de voorraden sneller, wat potentie voor de export biedt. De beurs in Rotterdam verhoogt deze week de prijs van exportaardappelen vanaf kleigrond met €1 naar €16 tot €19 per 100 kilo.

Termijnmarkt Leipzig goed prijshoudend

De prijs op de termijnmarkt in Leipzig is de laatste weken van 2015 goed prijshoudend gebleken. Met de prijsdip van begin december lijkt de bodem te zijn bereikt. De notering haalde afgelopen zomer (eind juni) nog een recordhoogte van €25 per 100 kilo. Sindsdien is de prijs gedaald tot onder de €14 per 100 kilo begin december. De laatste notering van het jaar sloot voor het aprilcontract 2016, woensdag 30 december, op €14,30 per 100 kilo. De eerste termijnmarktdag van dit jaar sloot de handel 20 cent hoger op €14,50 per 100 kilo.

Prognose: rustige stemming.

Of registreer je om te kunnen reageren.