Akkerbouw

Achtergrond 1802 x bekeken laatste update:22 jan 2016

Sluitkool gaat lekker

Het zijn mooie tijden voor de telers van rode- en wittekool, en het lijkt er niet op dat dat snel verandert. Wittekool in de grote maten brengt 23 cent per kilo op, de kleinere kool brengt 27 tot 29 cent op.

Voor rodekool is de situatie nog wat gunstiger, met 47 cent voor de grotere maten, meldt Richard Kruijer van verkoopkantoor Tuindersbelang in Warmenhuizen. Kool uit Dithmarschen brengt zit op een vergelijkbaar prijsniveau.

Vraag vanuit Oost-Europa

Hoofdreden is de vraag naar kool vanuit Oost-Europa. De zomers zijn daar venijniger en droger dan in onze regio, afgelopen jaar was nog meer het geval. Die omstandigheden volgden op een laat voorjaar, waardoor de groei traag op gang kwam. Alles bij elkaar resulteerde het erin dat de hoeveelheid kool in de Oost-Europese productielanden achterbleef bij de verwachting.

Goede vooruitzichten

In vergelijking met een jaar geleden ligt de prijs ook hoger. De prijsvorming begon toen rond deze tijd op te lopen, toen vooral door vraag vanuit Kroatië. Dat kwam goed uit, nadat Rusland de grenzen had gesloten voor groenten en fruit uit de EU. Formeel is daar nog niets aan veranderd. Kruijer: "bottom-line is dat de vooruitzichten gewoon goed lijken. Gunstig daarbij is dat de kwaliteit voor zowel rood als wit goed is."

Prognose: gunstig.

Of registreer je om te kunnen reageren.