Foto: Hans Prinsen AkkerbouwAchtergrond

‘Pas op met te veel rundermest’

Het risico bestaat dat veel rundermest de kalibalans in de bodem verstoort. ‘Op een gegeven moment kan het te veel worden’, waarschuwt bestuurslid Klaas Hoekstra van de Nederlandse Akerbouwvakbond (NAV).

Akkerbouwers moeten ervoor oppassen dat ze met een teveel aan rundveemest het kaligehalte in hun grond te sterk verhogen. Daarvoor waarschuwt Hoekstra. Hij signaleert dat akkerbouwers in toenemende mate rundveemest verkiezen boven varkensmest, aangezien ze daarmee binnen de fosfaatnorm meer stikstof en meer organische stof kunnen leveren.

Ook de extra kali wordt in rundveemest door akkerbouwers gewaardeerd. “Juist met die kali moet je oppassen, in die zin dat het risico bestaat dat je op een gegeven moment te veel geeft. Van de eerste kali zie je wel effect, met name in de Veenkoloniën, maar de kalibalans kan uiteindelijk verstoord worden en contraproductief gaan werken. Teveel kali belemmert de opname van calcium en magnesium. Ik zeg: Bemest zo, dat het kaligehalte ook op termijn bij je grond blijft passen.”

Fosfaatnorm knelt

Op de NAV-vergadering afgelopen woensdag in Lambertschaag, bleek dat iets meer dan de helft van de aanwezigen bedenkingen heeft bij het huidige mestbeleid. Met name de fosfaatnorm wordt als knelpunt gezien. Bijna zonder uitzondering stellen akkerbouwers dat de fosfaattoestand op hun bedrijven terugloopt bij de norm van 50 kilo fosfaat per hectare.

Hoekstra becijfert dat akkerbouwers op klei met een bouwplan met pootaardappelen, suikerbieten, uien en wintertarwe, bij normale opbrengsten 10 kilo fosfaat per hectare per jaar tekortkomen. “Bij hoge opbrengsten (50 ton bruto pootgoed, 90 ton suikerbieten, 70 ton uien en 11 ton wintertarwe, red.) onttrek je elk jaar zelfs gemiddeld 76 kilo per hectare. Fosfaatevenwichtsbemesting is niet meer mogelijk.”

In de veenkoloniën zou het fosfaattekort het minst zijn, in het Oldambt – met het vele graan – het meest. Wintertarwe onttrekt veel fosfaat.

Equivalente maatregelen

Hoekstra, die bij de NAV de bemestingsportefeuille beheert, ontvangt in zowel Wageningen als op het ministerie van Economische Zaken goede signalen over de mogelijkheden voor akkerbouwers om onder de vlag van de zogenoemde equivalente maatregelen te kiezen voor fosfaatbemesting op basis van onttrekking. “Het besef is er dat een goede bodemvoorraad als basis noodzakelijk is en dat fosfaat niet steeds acuut kan worden bijbemest.”

Hoekstra gaat ervan uit dat het systeem van equivalente maatregelen in de loop van 2016 wordt ingevoerd. “Die geldt dan met terugwerkende kracht. Vooruitlopend op de formele invoering, zal in februari of maart al wel duidelijk zijn hoe de regeling er definitief uit kom te zien. Akkerbouwers kunnen er dan alvast rekening mee houden in hun bemestingsplan en bij het invullen van de Gecombineerde Opgave.”

Beheer
WP Admin