Akkerbouw

Achtergrond 1261 x bekeken

PCA werkt aan BOS voor alternaria in aardappelen

Het Belgische onderzoeksinstituut PCA werkt aan een beslissingsondersteunend systeem (BOS) voor alternaria in aardappelen. Telers kunnen met een BOS beter inschatten wanneer een bestrijding nodig is.

Het BOS voor alternaria komt in 2018 beschikbaar voor de Vlaamse aardappeltelers, maakte het PCA bekend op de aardappeldag in Oudenaarde (B). Het PCA heeft drie jaar gewerkt aan het ontwikkelen van een aantal modellen, zegt onderzoeker Pieter Vanhaverbeke. "We gaan de modellen dit jaar testen in de praktijk. We verwachten dat het BOS in 2018 klaar is voor de praktijk."

Besparen door later spuiten

Telers hadden in 2015 geld kunnen besparen als er al een BOS voor alternaria was geweest, zegt Vanhaverbeke. "Achteraf constateren we dat telers te vroeg zijn begonnen met spuiten tegen alternaria. Het is een ziekte die vooral optreedt in de afrijpingsfase van aardappelen, dus wat later in het seizoen. Vorig jaar breidde alternaria zich vooral uit vanaf eind augustus en heeft op een aantal percelen geleid tot opbrengstderving. Veel telers hadden al ver van te voren gespoten, terwijl dat nog niet nodig was. Het PCA ontwikkelt het BOS voor alternaria in het kader van een IWT-project (Innovatie Wetenschap Techniek), samen met de Universiteit Gent en het onderzoeksinstituut Inagro. Het wordt gefinancierd door de Vlaamse gewesten."

Combineren met BOS ozonschade

Het Nederlandse onderzoeksinstituut HLB ontwikkelt een BOS voor ozonschade, zegt onderzoeker Jan Spoelder. "Daar zouden we heel goed een BOS voor alternaria aan kunnen koppelen. Ozonschade en schade door alternaria worden nogal eens door elkaar gehaald."

Of registreer je om te kunnen reageren.