Akkerbouw

Achtergrond 1715 x bekeken 3 reacties

Kleiner tarweareaal doet prijs niks

De Amerikaanse akkerbouwers hebben afgelopen najaar ruim 1 miljoen hectare minder wintertarwe gezaaid dan in 2014. Dat duwde de noteringen voor tarwe en mais dinsdag omhoog op de termijnmarkten in Chicago en Parijs. Maar woensdag zakten de noteringen weer, zelfs tot onder het niveau van vrijdag.

Er is meer nodig dan een cijfertje over het Amerikaanse areaal wintertarwe om de prijs omhoog te krijgen. Dat blijkt wel uit de andere gegevens die het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dinsdagnacht presenteerde in de nieuwste Wasde-prognose. Daarin staat een overzicht van de productie en het verbruik van graan in de wereld. Het USDA betoogt in de prognose dat de wereld dit seizoen 2015/2016 meer graan produceert dan verbruikt, net als in de twee voorgaande seizoenen. Daardoor zijn grote graanvoorraden ontstaan.

Wasde

Er zijn nauwelijks prijsopdrijvende invloeden te vinden in de Wasde-prognose, behalve de krimp van het areaal wintertarwe in de VS. Daar komt bij dat Argentinië de exportheffingen heeft opgeheven en de peso flink in waarde heeft laten dalen. Argentinië kan het graan daardoor goedkoper aanbieden op de wereldmarkt. Wat dat betreft belooft 2015/2016 tot nu toe niet veel goeds voor de graantelers.

Vorst

Er is weliswaar strenge vorst geweest in Oost-Europa en rond de Zwarte Zee, maar het is afwachten hoe het graan de kou heeft doorstaan. Ook kun je constateren dat de wereld weliswaar een record van 567 miljoen ton graan op voorraad heeft. Maar het verbruik stijgt ook naar een record van 2.461 miljoen ton. De wereld heeft aan het eind van het seizoen genoeg voorraad om 23% (12 weken) van het jaarverbruik te dekken. Dat is in tien jaar niet zo hoog geweest.

Strategische voorraad

Daar staat tegenover dat meer dan een derde van alle graanvoorraad in de wereld in China en India ligt. Dat zijn strategische voorraden, die beide landen in stand willen houden. Als je die niet meetelt, kan de eindvoorraad niet meer dan 8 weken verbruik overbruggen. Als ergens het groeiseizoen tegen zit, kan de graanbalans snel omslaan in een tekort. Dat duwt prijzen omhoog. Maar daar ziet het nu nog niet naar uit.

Prognose: graanprijzen staan onder druk.


Laatste reacties

  • agratax(1)

    Wie betaalt de strategische voedsel voorraden? De boer in de vorm van lage opbrengstprijzen. Wie heeft ooit gehoord dat bv. de brandverzekering wordt betaald door aannemer die de herbouw mag doen? Dit fenomeen besrtaat niet, alleen bij voedsel is dit wel zo geregeld omdat een strategische voorraad als "Overschot" wordt gezien.

  • farmerbn

    Zijn die strategische voorraden wel in die mate aanwezig of zeggen die twee landen dat zomaar om hun aankoopprijzen te drukken.

  • W Geverink

    Heel erg is het dat de landbouw bladen de handel al gaan napraten. Ik ben geen akkerbouwer maar weet voldoende om te weten dat de staat van de wintertarwe in het voorjaar voor het grootste gedeelte wordt bepaald door de staat van het gewas voor het de winter in ging. Daarnaast is het belangrijk dat er in gebieden waar het echt koud kan worden voldoende snow cover is.

Of registreer je om te kunnen reageren.