Akkerbouw

Achtergrond 1787 x bekeken 1 reactie

Graanprijzen zakken verder weg

De akkerbouwers krijgen langzamerhand tranen in de ogen van de graanprijzen. De beurzen in Groningen, Goes en Middenmeer noteerden lagere graanprijzen.

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert €161,50 per ton voertarwe en €158 per ton mais. Dat zijn de laagste prijzen in ruim een jaar. De tarweprijs is sinds het begin van dit seizoen (1 juli) maar liefst €34 gezakt. Dat is een daling van 17% in ruim een half jaar. De notering van het maartcontract voor tarwe zakte woensdag tijdens de handelsdag op de termijnmarkt in Parijs onder de €164 per ton. Dat is de laagste notering ooit voor dit contract.

Olieproductie drukt graanprijzen

De graanprijzen blijven onder druk staan door het grote aanbod en de tegenvallende vraag vanwege de economische tegenwind in de wereld. Daar komt bij dat Iran volop aardolie is gaan produceren voor de wereldmarkt, nu de economische sancties zijn opgeheven. De wereld dreigt te verdrinken in de olie, zo veel wordt er op de markt gedumpt. Dat drukt ook de maisprijs, vooral in de VS. De Amerikaanse maisproductie wordt voor bijna 40 procent verwerkt tot ethanol.

Minder wintertarwe VS, droogte in Zuid-Afrika

Er zijn wel lichtpuntjes voor de graanmarkt. Zo hebben de Amerikaanse akkerbouwers ruim 1 miljoen hectare minder wintertarwe gezaaid. Dat is een krimp van 7 procent. Daarnaast is het erg droog in Zuid-Afrika. Dat land moet mais kopen op de wereldmarkt, in plaats van dat het mais exporteert. In Brazilië daarentegen is het nat. Dat frustreert niet alleen de oogst van sojabonen, maar daardoor verschuift ook de inzaai van safrinha-mais, die als tweede teelt na de soja wordt verbouwd. Dat resulteert in lagere opbrengsten.

Het zijn echter zwakke lichtpuntjes voor de graantelers. Voorlopig beheersen de prijsdrukkende factoren de graanmarkt.

Prognose: graanprijzen staan onder druk.

Eén reactie

  • el

    Olie$ 27/barrel vandaag!

Of registreer je om te kunnen reageren.