Akkerbouw

Achtergrond 2599 x bekeken 3 reacties

Kwaliteit bepaalt aardappelprijs

Dit jaar zijn de weersomstandigheden erg wisselend geweest. De aardappelen hebben het flink te verduren gehad, met name op de kleigronden in Noord-Brabant, rondom Almkerk en in de Biesbosch. Het aanbod af land trekt iets aan door rot.

Telers bieden meer product aan dat minder betrouwbaar is om op te slaan. Dat merken de fabrieken ook, waardoor een afwachtende houding ontstaat. Hierdoor is het aanbod wat meer dwingend. En is de stemming in de markt afwachtend.

VTA verlaagt de notering gemiddeld met 75 cent ten opzichte van vorige week op €11,50 tot €16 per 100 kilo voor fritesgeschikte aardappelen. De beurs in Emmeloord noteerde gemiddeld 50 cent lager voor frites af land, NDB op €12,50 tot €14 per 100 kilo.
In België liggen de prijzen vaak nog lager dan in Nederland. Het Belgische Belgapom is deze week €1,50 gezakt naar €11 per 100 kilo voor Bintje.

De kwaliteit gaat nu een rol spelen. Door de grote verschillen op de akkers moeten de percelen afzonderlijk bekeken worden door de telers wanneer er het beste geoogst kan worden. Geduld en vakmanschap gaan belangrijke elementen zijn dit oogstjaar.

Prognose: afwachtend.

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Bintje Belgapom
Fritesaardappelen VTA
Fritesaardappelen Goes
Fritesaardappelen Emmeloord
Termijnmarkt Leipzig april 2016
Termijnmarkt Leipzig april 2017

Laatste reacties

  • piethermus1

    Wellicht logisch, maar wel onethisch.... Handel maakt altijd misbruik van een situatie... Zo ook m.b.t. producten waar wat aan mankeert door externe omstandigheden zoals weerscalamiteiten. Zo wordt je als boer dubbel gepakt.... In WOII had je ook van dergelijke woekeraars en profiteurs, die misbruik maakten van de ellende van een ander. Laten we dat vandaag de dag gewoon gebeuren? Vinden we dan normaal?

  • pinkeltje

    Handelaren zijn net als boeren. Betalen niet meer dan waar je het voor kopen kunt. Is het aanbod groter dan de vraag dan gaat de prijs naar beneden. Heeft trouwens weinig met boeren te maken, is bij alle handel hetzelfde liedje. De een zijn dood....

  • piethermus1

    Je hebt handel en handel, handelaren en handelaren.... en daar passen boeren bij en boeren bij...

Of registreer je om te kunnen reageren.