Akkerbouw

Achtergrond 1631 x bekeken

Exportkansen voor grove uien in Europa

De beurs in Goes heeft deze week voor het eerst genoteerd voor uien droog uit schuur op €15,50 tot €17 per 100 kilo.

Er is wat krapte in de markt. Af-landuien worden mondjesmaat aangevoerd bij verwerkers, waardoor het aanbod uien droog uit de schuur aantrekt. Het aanbod af land gaat wel komen, daarop voorsorterend is de prijs van fijnere uien vast naar beneden bijgesteld.

Grove uien zijn meer geschikt voor export, vandaar dat de prijsverwachting voor deze uien wat hoger is. De baalprijs schommelt deze week rond de €25 per 100 kilo. Deze prijs is vergelijkbaar met 2013.

Groot deel nog niet geoogst

Het gros van de uien moet nog binnen komen. In het zuiden van het land zit 70 procent nog in de grond. De kwaliteit gaat de komende weken een belangrijke factor worden, met name voor export naar verre bestemmingen.

Geen vraag uit Brazilië

Brazilië is deze week helemaal weggevallen. Door de stijging van de Braziliaanse reaal is importeren 30 procent duurder geworden, waardoor men eerst de eigen oogst gaat consumeren. Afhankelijk hoe de valuta zich ontwikkelt, wordt er aan het eind van het jaar nog wel wat afzet verwacht. Export naar Afrika is rustig door het Offerfeest dat momenteel gaande is. Europa heeft het grootste gedeelte van de oogst binnen. De grofte valt echter tegen wat kansen voor de Nederlandse export kan bieden.

Prognose: rustige stemming.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer

Of registreer je om te kunnen reageren.