height:550px AkkerbouwAchtergrond

Wereldwijde graanproductie daalt met 1 procent

De wereldwijde graanproductie daalt met name door de tegenvallende Europese maisoogst. Ondanks dat zijn de graanvoorraden wereldwijd sinds 29 jaar niet zo groot geweest. Er ligt nu 447 miljoen ton in de silo’s.

De wereldwijde graanproductie valt dit seizoen 1 procent lager uit dan verwacht. Voornamelijk als gevolg van de verwachte lager uitvallende Europese maisoogst van seizoen 2015/2016. Daarbij blijft de Duitse tarweoogst achter ten opzichte van de verwachting. Boeren in Duitsland hebben dit jaar 26,38 miljoen ton tarwe geproduceerd. Deze daling van 1,41 miljoen ton is een veel kleinere daling dan analisten hadden verwacht. Duitsland is de een na grootste tarweproducent van de EU op Frankrijk na.

Wereldwijd toename

Daarentegen verwacht de International Grains Council (IGC) dat de tarweproductie wereldwijd met 10 miljoen ton toeneemt naar 720 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose. Dat komt vooral doordat er vermoedelijk veel tarwe wordt geoogst in Australië.

Op de termijnmarkten bereikte de tarweprijs een dieptepunt afgelopen vrijdag nadat in een Egyptische tender heel veel tarwe tegen bodemprijzen werd aangeboden vanuit de landen rond de Zwarte Zee. Egypte is de grootste tarwe-importeur in de wereld. Het land heeft een lading van de Oekraïense tarwe voor slechts $177,20 (€157,94) per ton, exclusief vracht, gekocht. Dit is de laagste prijs die in vele jaren is betaald voor tarwe.

Laagste stand sinds vijf jaar

De IGC publiceerde afgelopen donderdag een prijs-index voor tarwe op 167 punten (100 = prijs januari 2000). Ten opzichte van de voorgaande week staat de tarwe-index 2,9 procent lager. Dit is de laagste stand sinds ruim vijf jaar.

Ondanks de schade die de droogte in Europa heeft aangericht, neemt naar verwachting de wereldwijde productie van mais toe met 2 miljoen ton. Dit komt door gunstige vooruitzichten van het Amerikaanse gewas. De ongewone zomertemperaturen van eind juni tot begin augustus hebben een ongunstig effect op de maisopbrengsten van de grootste Europese maisproducerende landen. De prognose voor de totale maisoogst in de EU is naar beneden bijgesteld met 6,8 miljoen ton naar een driejarig dieptepunt van 60,1 miljoen ton. In vergelijking met vorig jaar een verlaging van 21 procent.

Beheer
WP Admin