Akkerbouw

Achtergrond 2620 x bekeken

Graanprijzen gaan omlaag

De graanprijzen staan onder druk onder invloed van toenemende voorraden in de wereld. Aan de andere kant willen boeren liever niet verkopen omdat de tarweprijs in hun ogen wat aan de lage kant is.

Op de handelsbeurs in Rotterdam daalt de prijs van voertarwe deze week met €4,50 naar €172,50 per ton. Voergerst nam met €4,50 af naar €168,50 per ton. De prijsstijging van gerst op de beurs in Middenmeer steeg met €3 naar €153,00 per ton, dit als correctie vorige week toen er te weinig transacties waren om de prijs te verhogen. De beurzen in Goes en Middenmeer verlagen hun voertarwe noteringen naar respectievelijk €157 en €163. Groningen noteert deze week €166 voor voertarwe. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) noteert deze week €4,50 lager op €172,50.

Europese havengebieden

In de Europese havengebieden neemt de druk toe voor tarwe en gerst. Er liggen momenteel weinig schepen te laden in Frankrijk met de bestemming Afrika. Voor de latere levering lijkt de situatie beter zijn, omdat de export dan kan zijn aangetrokken.

Mais profiteert van neerslag

Mais profiteert van de recente neerslag, desondanks zijn de vooruitzichten nog steeds niet gunstig, want de kolfzetting is al geweest. Men denkt dat het tijdens de kolfzetting te droog en te heet is geweest en er daardoor weinig kilo's vanaf zullen komen. Als maisopbrengst tegenvalt dan zal het tarweverbruik weer gaan toenemen.

De maisnoteringen daalden vorige week scherp na het publiceren van de USDA-maandrapportage waarin wordt uitgegaan van een hogere productie en eindvoorraden voor de VS en onder invloed van de devaluatie van de Chinese munt. De maisprijs op de Parijse termijnmarkt daalde afgelopen week met 2,6%. De stemming blijft deze week gelijk aan de voorgaande week op de Europese markt.

Prognose: dalende prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.