Akkerbouw

Achtergrond 2347 x bekeken 8 reacties

Forse daling graanprijzen

Op maandag heerste er blinde paniek op de financiële markten, door de trage Chinese economische ontwikkelingen, waardoor het gros van de financiële markten in het rood eindigden. Op dinsdag kwamen er positieve geluiden vanuit China en steeg de Amerikaanse dollar met ruim 1 procent. Deze ontwikkelingen hadden ook directe gevolgen voor de graanmarkten, daar werden de prijsdalingen verder doorgezet.

Dat geldt ook voor de telersprijzen op de regionale beurzen in Nederland. De beurs in Goes verlaagde de prijs van voertarwe met €7,00 naar €150 per ton. De beurs in Middenmeer zet een daling in van €3 naar €160 per ton.

Hoewel meer onzekerheid is ontstaan omtrent economische en monetaire ontwikkelingen, lijkt het steeds duidelijker dat de wereldwijde tarweopbrengsten hoger uitpakken. In de VS is 75 procent van de tarwe geoogst. Dezelfde periode vorig jaar was slechts 47 procent van de tarwe geoogst.

Maismarkt onder druk

Maismarkten dalen onder druk van een stabiele oogstprognose van de USDA, waar sommige  bureaus een daling verwachten. Het Europese MARS-project (Monitoring Agricultural Resources) geeft deze maand een daling af in de verwachte maisopbrengst per hectare af van 6,4 ton per hectare ten opzichte van de verwachte 6,71 ton per hectare een maand eerder.

Boeren willen nog steeds niet verkopen, ze vinden de prijs te laag en de export loopt achter. De Rotterdamse graanbeurs noteert EU-mais deze week €10,00 lager op €171,00 per ton. De maisprijs is nog steeds hoger dan vorig jaar toen de beurs in Rotterdam op €167 per ton noteerde.

Prognose: dalende prijzen.

Laatste reacties

 • farmerbn

  Om goed de prijzen te kennnen moet je niet alleen vragen wat je (akkerbouw)graannotering is maar ook wat je zou betalen als je veehouder zou zijn, dus wat de notering is voor veehouders.  Nog beter is om direct te verkopen aan een veehouder.

 • peter1939

  bodem nog niet in zicht voorlopig......

 • piethermus1

  Lees ik hier bij sommige veehouders hoopvolle gedachten om een lage graanprijs? Of lees ik niet goed?

 • el

  Dat lees je goed,Piethermus1.

 • farmer4life1

  Graan is een spil product. Lage graan prijzen lage melk/vlees prijzen.... 

  Ik hoop op hoge noteringen, waarbij alles mee veert 

 • zon

  Enkele jaren geleden waren de graanprijzen hoog en de prijs voor de eieren was zeer laag,dus die koppeling van laag graan en laag veehouderijprodukten gaat niet op.

 • piethermus1

  Dierlijk product is altijd luxer dan graan.  Graan is altijd essentieel. Graan is het belangrijkste. Het overige kan gemist worden.

 • alco1

  Piet. Veeboeren zullen wel geld willen sparen voor fosfaatrechten.
  Nou ik heb liever dat dat geld bij de akkerbouwers terecht komt. Eerlijke handel.
  Als mais duurder wordt, gaan boeren minder melken en mais verkopen.

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.