Akkerbouw

Achtergrond 4489 x bekeken 3 reacties

Week met regen geeft verlichting

De aardappelopbrengsten blijven ver achter bij vorig jaar. Maar de regen deed de percelen wel goed. In het zuidwesten regende het nu ook flink.

De aardappelnotering op de Duitse EEX-termijnmarkt in Leipzig piekte begin vorige week nog op €21,20 per 100 kg (afrekenprijs termijncontract april 2016). Maar daarna gingen de prijzen weer omlaag. De regen in Nederland, België, Noord-Frankrijk en Duitsland was voor de akkerbouwers zeer gewenst na een lange periode van droogte. Maar de regen drukte ook de aardappelprijzen op de termijnmarkt. Zo kwam die notering vrijdag - rond 15.00 uur - uit op €19,40 per 100 kg. Dat was evengoed nog €5,40 meer dan eind juli 2014.

Regen geeft verlichting

De regen gaf in Nederland ook veel verlichting. Vooral in de gebieden waar het nog nauwelijks geregend had. Zo was het zeker in Zuidwest-Nederland lange tijd droog gebleven. De groeiachterstand bleef fors, maar het bood wel perspectief voor de groeimaand augustus. Dan kan er zeker nog iets van de achterstand afgeknabbeld worden. Maar een echt goede oogst is niet meer haalbaar. Qua opbrengst blijft het vijfjarig gemiddelde zeker buiten bereik. Om over 2014 nog maar niet te spreken.

Helder beeld door proefrooiingen

Proefrooiingen geven wat dat betreft een helder beeld. Het koude voorjaar en de droogte die er op volgde hebben hun sporen nagelaten. Voor het ras Fontane rekent Aviko Potato dit jaar met bruto opbrengsten van 33 ton per hectare. Dat was een jaar eerder in de eerste week nog 50 ton. Aardappelhandelsbedrijf van der Linde noteert voor Innovator dan weer opbrengsten die een vijfde lager liggen dan vorig jaar. Het zijn grote verschillen die deze maand niet meer worden goedgemaakt.

 

Prognose: relatief stabiel

 

Meer informatie over de prijzen van aardappelen vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Bintje Belgapom
Termijnmarkt Frankfurt april 2016
Termijnmarkt Frankfurt april 2017

Laatste reacties

 • info36

  Vermeld er ook maar bij dat de aardappelen vroeg aan het slijten zijn.

 • marc47


  Op het zuidelijke zand kwam de regen te laat.

 • husky

  Het vroege slijten heeft niet alleen met de droogte te maken,
  ik zie om me heen nog steeds  boeren die hun grond ieder jaar weer  in de vernieling helpen met  geen geduld hebben tot de grond bekwaam is en met de groots mogelijke stronttanks en tractors hun land vermielen.
  En nu met de kunstmeststrooier weer door de aardappelen om de vernielde structuur te verbloemen

Of registreer je om te kunnen reageren.