AkkerbouwAchtergrond

Vijf hittetips voor akkerbouwers

Wat voor gevolgen heeft de zomerhitte voor akkerbouwers? En wat gebeurt er met phytophthora? Vijf tips.

1: Phytophthora niet gevaarlijk

“Kom tijdens een hitteperiode overdag liever niet met de veldspuit in het perceel.” adviseert Roelof Naber van DLV Plant noord oost. Als de plant een middel op moet nemen dan is het beter dat het blad uitgevouwen staat. Op het heetst van de dag vouwt het blad juist op om verdamping te beperken.

Hitte en droogte is geen phytophthora weer. De waarschuwingssystemen laten geen waarschuwingen zien. De spuitintervallen kunnen daardoor opgerekt worden. Naber adviseert echter de spuitintervallen niet te groot te laten worden, maximaal 10 tot 12 dagen om een basisbescherming in stand te houden. De teeltadviseur in het noorden adviseert om aardappelen voor het beregenen tegen phytophthora te beschermen. Zijn collega in het zuidoosten, Henry van den Akker vindt dat nu niet nodig omdat het gewas met dit droge en hete weer zo snel opdroogt dat phytophthora geen kans krijgt.

2: Voorzichtig met bladmeststoffen

Wees voorzichtig met spuiten van bladmeststoffen. Als vocht de beperkende factor voor groei is, helpt oppeppen met een bladmeststof niet om de groei erin te houden. De meeste bladmeststoffen zijn zouten zodat bij iedere bespuiting een laag zout over het blad gelegd wordt. Zonder regen tussendoor werkt dat bladverbranding in de hand. In gebieden waar vorige week nog neerslag viel vormden de aardappelen veel nieuw loof. Dit is extra gevoelig voor verbranding.

[([002_rb-image-1785848.jpeg]:inzetgroot)]

 

3: Insecten goed in de gaten houden

Insecten gedijen goed met warm weer, houdt de luisontwikkeling in de gewassen dan ook goed in de gaten, ook trips kan zich met warm weer snel ontwikkelen. Is een bestrijding nodig, zoek dan een moment waarop het gewas weer opleeft. Voor een goed resultaat moet het gewas wat vochtig zijn. In de regel is dat ’s ochtends vroeg of ’s avonds laat, maar kan ook na een beregenigsbeurt.

4: Beregen normale hoeveelheid

Geef met beregenen niet meer water dan de bewortelde zone vast kan houden. Ook bij grote hitte met veel gewasverdamping is het niet zinvol om meer water te geven. Het overschot zakt gewoon weg.

5: Spoor afwijkingen in perceel op

Maak gebruik van de extreme weersomstandigheden om de percelen te controleren. Mindere plekken tekenen zich in het gewas bij droogte en hitte duidelijk af. Dit is het moment om kijken wat er aan mankeert. Zijn er aaltjes in het spel, is het een storende laag of gaat het om lichtere of zwaardere plek in het perceel?

Beheer
WP Admin