height:550px AkkerbouwAchtergrond

Uienpool: lang bewaren wordt beloond

Achteraf blijkt dat speculeren op afzet ?in april en mei dit jaar het best heeft betaald. Uienpools die speculeerden, noteren de hoogste prijs in 2014-’15.

Seizoen 2014-’15 wordt getypeerd door een matige uienprijs: niet goed en niet slecht. Achteraf bezien is de prijs voor veel telers geen tegenvaller. Afgelopen seizoen moesten veel uien worden afgezet. Vooral het wegvallen van de export naar Rusland baarde de markt zorgen. De prijs was lang stabiel: 8 à 9 cent. In het begin van het seizoen is er ook nog verkocht voor 4,5 cent. Pas begin maart kwam er stemming in de markt.

Kortlopende pools geen profijt van oplopende prijs

Het verschil in uitbetalingen van de pools in het Boerderij-overzicht (zie ook Boerderij van 28 juli, uitgave nummer 44) is eenvoudig te verklaren. Kortlopende pools als Wiskerke en Agrifirm profiteerden minder van de oplopende prijs in het voorjaar. De PPA-pool noteert een euro hoger, omdat deze iets langer doorloopt. Telers die alle uien bij Van Meir in de C-pool hadden ondergebracht, komen met € 13,40 op de hoogste uitbetaling volgens de berekening van de Boerderij-partij (zie kader pagina A14). Dan telt juist het eind van het seizoen zwaar mee.

[([002_rb-image-2661457.jpeg]:inzetgroot)]

 

1,3 miljoen ton zaaiuien

Naar schatting hebben akkerbouwers in 2014 1,3 miljoen ton zaaiuien geoogst. Dat is 9 procent meer dan het jaar ervoor. Per hectare was de opbrengst met ruim 58 ton 7 procent hoger en het areaal 
2 procent groter dan in 2013. De oogstopbrengst van zaaiuien is te vergelijken met die van 2012. Toen haalden telers 1,33 miljoen ton binnen. Het gemiddelde over de voorgaande vijf seizoenen is 1,32 miljoen ton. Vanaf het moment dat de oogst begon, konden exporteurs flinke volumes afzetten.

Tekort Brazilië houdt uienprijs overeind

Brazilië meldde zich eind februari en hield vanaf dat moment de uienprijs overeind. Het Zuid-Amerikaanse land is geen vaste exportbestemming voor Nederland. Anders dan Senegal, waar altijd een groot volume Nederlandse uien naartoe gaat, importeert Brazilië alleen uien als het zelf tekort komt. Het land vraagt met name grove uien.


Brazilië beleefde afgelopen seizoen de droogste zomer in tachtig jaar. Spanje kon het land maar beperkt van dienst zijn, omdat het zelf een tekort had aan grote maten. Argentinië en Chili, die normaliter ook aan Brazilië leveren, kampten met kwaliteitsproblemen. Daardoor kreeg Nederland de kans uien aan Brazilië te leveren.

Beheer
WP Admin