Akkerbouw

Achtergrond 1602 x bekeken

Schommelende graanprijzen op termijnmarkten

De graannoteringen schommelden vorige week. Het prijsverloop verder in het seizoen hangt vooral af van hoe de mais in de EU de droogte heeft doorstaan.

De graanmarkt had vorige week te maken met tegenstrijdige signalen. Dat vertaalde zich in schommelende prijzen. In het begin van de week daalden de prijzen op de termijnmarkten, later in de week werden tarwe en mais weer duurder.

De regen in Europa drukte de noteringen; het vergroot de kans op goede hectareopbrengsten. Daarnaast gaat het niet goed met de Chinese economie. China is de grootste importeur van agrarische grondstoffen en een slecht draaiende economie verbruikt minder grondstoffen.

EU exporteert veel graan

Maar er waren ook andere signalen. De EU exporteerde in de eerste week van het nieuwe graanseizoen enorm veel graan. Dat is prijsopdrijvend. En in Canada en Australië vliegen de tarweprijzen omhoog vanwege droogte. Dat betekent minder concurrentie op de wereldmarkt.

Mais had tijdens bloei last van droogte

Hoe dit seizoen verder verloopt, hangt vooral af van hoe de Europese mais de droogte heeft doorstaan. Veel mais had tijdens de bloei last van droogte. Dat vermindert de kolfzetting. Ook al volgt daarna een groeizame periode, het gewas haalt een slechte kolfzetting zelden in.

Regeneffect op termijnmarkt Parijs

Op de termijnmarkt in Parijs was het regeneffect goed te zien bij mais. In de eerste week van juli piekte het contract voor november 2015 op €195,75. Dat is de hoogste prijs die ooit voor het contract is betaald. Vorige week donderdag was de notering gedaald naar €183,75, maar steeg vrijdag weer naar €189,25.

Wasde-prognose weinig verrassend voor tarwe

Afgelopen weekeinde publiceerde het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een nieuwe Wasde-prognose over de productie en het verbruik van graan en sojabonen in de wereld. De prognose heeft voor de tarwemarkt weinig verrassingen. Verrassend is alleen dat USDA de tarweproductie in Australië handhaaft op 26 miljoen ton. Maar het is daar droog. Overheidsbureau Abares houdt het op hooguit 23,5 miljoen tarwe.

USDA verlaagt maisprognose EU en VS

De impact van het Wasde-rapport op de maismarkt is groter. USDA verlaagt de prognoses voor de Europese en de Amerikaanse maisproductie aanzienlijk. Bovendien heeft de VS minder mais op voorraad dan gedacht. Dat duwde de maisprijs verder omhoog.

Of registreer je om te kunnen reageren.