Akkerbouw

Achtergrond 3004 x bekeken

Minder hectares, lagere opbrengsten

De aardappelmarkt is zeer hectisch. De Duitse EEX-termijnmarkt van Leipzig noteerde eind juni een enorme prijsstijging. In krap een week tijd kwam er €6,70 bij de prijs op: €25,20 per 100 kilo. Dat was fors meer dan een jaar geleden rond deze tijd. Toen werd er op de termijnmarkt €14 genoteerd.

De laatste paar dagen werd een kleine pas op de plaats gemaakt. Maar de prijzen blijven zeer hoog. De oorzaak ligt in het weer. Na een koud en droog voorjaar volgde nog meer droogte en zelfs een hittegolf. Het doet de aardappelen weinig goed. Ze liggen nu al ruim twee weken achter op een normaal jaar. En als de droogte aanhoudt, zal het aantal kilo's per hectare alleen maar meer tegenvallen. Topopbrengsten zijn nu al bijna uit beeld.

Daarbij komt dat de Nederlandse telers dit jaar minder aardappelen hebben verbouwd dan in 2014. Dit blijkt uit voorlopige cijfers van de Landbouwtelling 2015 van het CBS. Een jaar geleden waren de telers samen nog goed voor in totaal 74.068 hectare. Maar dit jaar was dat 71.700 hectare. Het aardappelareaal kromp zodoende met ruim 3 procent.

In andere Europese landen is het areaal ook kleiner. Groot-Brittannië springt eruit. Volgens Potato Council is het areaal in 2015 113.000 hectare groot. Dat is 7 procent minder dan in 2014. In Duitsland is de krimp met 1 procent kleiner. Daar schat marktbureau AMI het areaal op 242.000 hectare. België en Frankrijk zitten tussen beide landen in, net zoals Nederland.

Kortom, minder hectares en lagere opbrengsten. De aardappelmarkt lijkt vooralsnog een kopersmarkt te worden.

prognose: licht stijgende prijzen termijnmarkt.

Of registreer je om te kunnen reageren.