Akkerbouw

Achtergrond 757 x bekeken

Grens €400 obstakel voor koolzaad

Koolzaad heeft op de termijnmarkt in Parijs moeite de grens van €400 per ton te doorbreken.

Begin deze maand tikte het augustuscontract even €398 aan, maar later zakte de koolzaadprijs weer. Maandag sloot het augustuscontract op €391,50. Het is al weer twee jaar geleden dat koolzaad in Parijs boven de €400 noteerde.

Dat komt omdat de EU veel koolzaad produceert. In 2013 oogstte de EU bijna 21 miljoen koolzaad en vorig jaar zelfs een record van 24,3 miljoen ton. De Europese Commissie verwacht dit jaar een oogst van bijna 22 miljoen ton koolzaad. Ook de productie van zonnebloemenzaad groeit. Vorig jaar bedroeg die 9 miljoen ton en Brussel verwacht dit jaar een oogst van bijna 9 miljoen ton. Goede oogsten drukken de prijzen.

Ondanks de hoge productie is de EU niet zelfvoorzienend voor koolzaad. Zelfs de recordoogst van 2014 was niet genoeg om het verbruik in seizoen 2014/2015 van 26 miljoen ton te dekken. Dat geeft hoop voor de telers. Een tegenvaller in de oogst geeft ruimte voor prijsstijgingen. Een tekort aanvullen met export uit derde landen is immers duurder door de transportkosten. Wat ook meespeelt, is dat het koolzaad in Canada en Australië door droogte slecht groeit. Deze landen exporteren in het nieuwe seizoen minder koolzaad. De handel in Parijs maakt zich daar echter nog geen zorgen over. Het termijncontract voor levering in mei 2016 sloot maandag op €390, bijna net zo hoog als het augustuscontract.

Prognose: koolzaadmarkt is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.