Akkerbouw

Achtergrond 1517 x bekeken 2 reactieslaatste update:6 jul 2015

Eerste opbrengsten plantuien iets hoger

De plantuien zijn dit jaar laat. Maar de eerste uien zijn inmiddels geoogst. Al mag dat niet veel naam hebben. Een notering is er ook nog niet. Het echte aanbod komt de komende weken pas los.

De opbrengsten van de eerste plantuien zijn intussen heel behoorlijk. De netto hectare-opbrengst ligt gemiddeld tussen de 40 en 45 ton. Dat is iets meer dan vorig jaar en zelfs enkele tonnen meer dan in 2012 en in 2013. De hogere opbrengst lijkt opvallend door het koude voorjaar. Maar begin 2015 was er toch genoeg regen, waardoor er voldoende basis was om de latere droogte goed door te komen. Hierdoor bleven de kilo's goed op peil.

Voor zaaiuien is dat een ander verhaal. Deze uien werden vorig jaar nog begin september geoogst. Maar dit jaar lijkt dat eerder eind september te worden. Het koude voorjaar en de droogte hebben het gewas niet veel goeds gedaan. Verschillende telers geven aan dat ze, als de situatie zo blijft, afkoersen op 10 tot 30 procent minder opbrengst. En de droogte van deze week maakt de situatie bovendien niet veel beter. Echter, de meeste kilo's worden altijd in augustus gemaakt. Het kan kortom nog veel kanten op, maar feit is dat er nu al een behoorlijke achterstand is.

Prognose: stabiel

Laatste reacties

  • pinkeltje


    Knap dat er nu alweer mensen zijn die weten dat de zaaiuien dit jaar lang groen zullen blijven..... Soms wordt je wel eens moe van al die profeten.

  • josopthof1


    Inderdaad pinkeltje, heel moe wordt je hier van! Want als ik zo naar de uienpercelen kijk, met deze hitte en droogte, denk ik dat het juist vroeger wordt dan vorig jaar, misschien eind augustus.

Of registreer je om te kunnen reageren.