Akkerbouw

Achtergrond 1653 x bekeken

Uienmarkt krijgt flinke terugslag

De schrik zit er in bij de uienkopers. Het is rustig bij de boeren. Er is veel gekocht in vorige weken, maar dat heeft alleen geleid tot niet weg te krijgen voorraad.

Prijsdalingen op de telersbeurzen geven deels aan wat de situatie is. Zoals zo vaak gebeurt op de uienmarkt is het weer hollen of stilstaan. Fikse prijsverhogingen eind mei zijn deels gecompenseerd in de aanvang van juni.

De omslag in de markt is abrupt. In een week tijd is de stemming gewijzigd van vast in flauw. Of die prijsval sterk zal doorzetten, is nog maar de vraag. Bij dalende telersprijzen zijn duur ingekochte uien een molensteen om de nek van degene die ze moet gaan plaatsen. Al gekochte en nog niet afgeleverde uien zullen, zodra ze uit de schuur komen voor sorteren en verwerken, uiterst kritisch bekeken worden door de afnemers.

Aangezien nu de fase is aangebroken waarin partijen uien de nodige slijt vertonen, worden her en der ook telers zenuwachtiger. De prijzen staan onder druk, omdat de inkoop onvoldoende kan worden terugverdiend uit de baalprijs. Vandaar de flinke verlaging op dinsdag van de telersprijzen in Goes en daarna, op donderdag 4 juni, in Emmeloord, met accent op de bovenkant.

Prognose: prijs daalt.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:

Uien Emmeloord

Rode uien Emmeloord

Bio-uien Emmeloord

Uien Goes

Uien Middenmeer

Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.