Akkerbouw

Achtergrond 2197 x bekeken 1 reactie

Slecht weer duwt tarweprijs omhoog

De graantermijnmarkten zijn een speelbal van speculanten. Vorige week daalden de tarwenoteringen door de grote oogsten die worden verwacht en omdat Rusland de exportheffing schrapte. Deze week stijgen de tarwenoteringen fors op de termijnmarkten in Parijs en Chicago door slechtweerberichten.

Het leidt tot grote schommelingen. De notering van het eerstaflopende termijncontract in Chicago (juli) zakte vorige week 7,4 procent. Zo'n wekelijkse daling kwam dit jaar niet eerder voor. In Parijs zakte het eerstaflopende contract (september) met 3,6 procent. Maandag en dinsdag steeg de notering van het julicontract in Chicago met 7,5 procent. Het septembercontract werd in Parijs in twee dagen 3,7 procent duurder.

Het is koud en droog in Canada en het noorden van de VS. Analisten vrezen voor schade aan de zomertarwe. In Texas is het juist veel te nat. In India is het weer veel te droog, net als in het Zuiden van Rusland. Ook regio's in China en Oekraïne hebben een watertekort. Meteorologen waarschuwen dat het weerfenomeen El Nino regionaal voor droogte of juist wateroverlast zorgt. Dit alles duwde de termijnnoteringen deze week omhoog.

De prijsstijging is echter verwonderlijk, gezien de grote beschikbaarheid. Marktbureaus en overheden verwachten dat de wereld volgend seizoen opnieuw veel meer tarwe beschikbaar heeft dan nodig is. Dat maakt het twijfelachtig of de recente prijsstijging bestendig is.

Prognose: tarwemarkt is fragiel.

Eén reactie

  • agro1


    tot zover de dreigende voedselschaarste

Of registreer je om te kunnen reageren.