Akkerbouw

Achtergrond 1144 x bekeken

Positieve stemming onder wittekooltelers

Door de over het algemeen op peil blijvende prijsvorming in de afgelopen maanden is de stemming onder wittekooltelers positief. Naar het zich laat aanzien zal de vraag naar bewaarkool de komende periode niet afnemen, omdat snijderijen die kool prefereren boven nieuwe kool. Geleidelijk zal de nieuwe kool de bewaarkool gaan verdringen.

Deze week werden voor wittekool prijzen genoteerd tussen 26 en 32 cent per kilo voor de 36'ers. Voor 60'ers lopen de prijzen op tot boven de 60 cent per kilo, maar door het voorspoedige groeiseizoen waren die al niet al te veel op voorraad en inmiddels is die voorraad al voor een groot gedeelte op. Ook richt de export naar Oost-Europa zich momenteel op de grove sorteringen.

Een aantal weken geleden was er wel sprake van een dip in de prijsvorming die sinds februari (na de slechte periode in december/januari) redelijk goed is. Die dip valt te verklaren uit een stijgende aanvoer, omdat telers met bloembollen én sluitkool de kool gingen ruimen om zich weer op de bloembollenteelt te richten. Sinds die kool van de markt is, zijn de prijzen weer aangetrokken.

Dat de prijs voor de 36'ers over het algemeen op peil blijft, heeft ook te maken met de problemen die er in Duitsland zijn. Daar wordt kool ruimer geplant en door het goede groeiseizoen is die kool nog grover geworden. Dat is gepaard gegaan met een mindere (bewaar)kwaliteit, waardoor de vraag naar (kwaliteit)kool uit Nederland blijvend is gestegen. De partijen die in Nederland nog in de bewaring zitten, zijn over het algemeen nog van goede kwaliteit. Omdat het aanbod voorlopig vrij constant zal zijn en de vraag vanuit de snijderijen op peil zal blijven, is de verwachting dat de prijzen op niveau zullen blijven.

Mogelijk dat de nieuwe kool hiervan kan profiteren met een mooie start van het seizoen. De nieuwe kool loopt door het voorjaar met koude nachten, droogte en schrale wind overigens wel wat achter in groei, maar in de loop van de volgende week komen naar verwachting toch de eerste nieuwe kolen op de markt.

Prognose: constante vraag en constante prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.