Akkerbouw

Achtergrond 2784 x bekeken 2 reacties

Droogte en regen duwen tarweprijs flink hoger

De tarweprijs stijgt. Ondanks dat de oogst is begonnen op het noordelijk halfrond. De tarwe lijdt onder de droogte in de grote graanregio's in de wereld.

De tarweprijs heeft de wind in de rug. Er zijn zorgen over droogte op veel plaatsen in de wereld. Meteorologen waarschuwden vorige maand al voor het El Niño-effect. Het weerfenomeen veroorzaakt regionaal droogte of juist extreme wateroverlast. In het zuiden van de Verenigde Staten is het erg nat. Daar is de oogst van de wintertarwe begonnen. Maar veel combines staan stil. De ziektedruk neemt toe en er is al schot in de tarwe gezien. Dat is funest voor de kwaliteit.

In het noorden van de VS en het zuiden van Canada was het anderhalve week geleden erg koud. Ook is het daar droog. Vooral in de provincie Saskatchewan, waar de helft van alle Canadese tarwe en koolzaad staat, is veel overgezaaid.

In Europa staat de wintertarwe er goed voor. Maar het is droog in delen van Frankrijk, Duitsland, Spanje en Polen. Ook in het zuiden van Rusland valt te weinig regen. Dat geldt ook voor Noord-China en zeker voor India, dat gebukt gaat onder extreme hitte.

De marktbureaus en de overheden publiceren tot nu toe prognoses, die aangeven dat de wereld opnieuw een grote hoeveelheid tarwe en mais kan verwachten. Omdat mais nog een langere weg heeft te gaan tot de oogst dan tarwe, zijn de maisprijzen minder gevoelig voor de weerberichten dan de tarweprijzen.

De IGC prijsindex voor tarwe steeg vorige week met 3,4 procent, die voor mais met 0,6 procent. De indexen zijn gebaseerd op spotnoteringen verspreid over de wereld. Op de termijnmarkten wordt meer gespeculeerd. Daar zie je dan ook grotere prijsschommelingen. In Parijs steeg de tarwenotering (septembercontract) vorige week 4,8 procent. Het augustuscontract voor mais werd 3,3 procent duurder. Ook in Chicago stegen de noteringen van de julicontracten voor tarwe (plus 8,4 procent) en mais (plus 2,6 procent). De handel is benieuwd hoe het landbouwministerie in de VS (USDA) al deze berichten in de nieuwe Wasde-prognose verwerkt. Die verschijnt woensdagavond.

Laatste reacties

  • breukers1

    Heren Analisten. Daar staan we dan. bij ál de gemaakte prognoses de laatste maanden is er steeds vanuit gegaan dat alles zou groeien zoals het hoort. Top-oogsten all over the world. Als je terug kijkt over een aantal jaren dan is er bijna ieder jaar  (gelukkig niet steeds in dezelfde regio's) wel in sommige teeltgebieden  reden tot ongerustheid over de 'voorspelde 'opbrengst. Prijzen zijn dus al onnodig naar beneden ge-analyseerd.

  • jan10


    Salarissen mogen dus ruim gehalveert worden van die lui.

    Niemand weet het dus annalisten op kantoor al helemaal niet!!!

Of registreer je om te kunnen reageren.