Akkerbouw

Achtergrond 2308 x bekeken 1 reactie

Aardappelmarkten zijn vast gestemd

Met spanning wordt in de aardappelsector gekeken naar het weer. Vrijdag 12 juni stond bij voorbaat te boek als een erg warme dag, met afsluitend noodweer, maar het gewas heeft meer nodig dan een incidentele zware bui. Na de behoorlijk snelle en ook stevige prijsverhogingen van de afgelopen weken kan het niveau nog een sprong maken.

De dagmarkt reageert sterk op de voor de groei van de aardappelen al langere tijd slechte omstandigheden: te koud en te droog. Goede fritesaardappelen noteren inmiddels al boven €10, óók Bintjes. Een opvallende zaak is dat de koper niet alleen aanzienlijk gretiger is dan drie weken geleden, maar ook haast heeft. Tussen de aankoop en het ophalen/afleveren zit soms amper een dag.

De verwerkers hebben veel van hun contractleveringen verwerkt, de overtonnen die nagenoeg het hele seizoen de prijs zo drukten komen nu minder simpel binnen. In het vrije circuit was naar verhouding toch al weinig volume voorhanden, daar is het aanbod schaars.

De Duitse markt trekt de kar, vanwege erg geringe beschikbaarheid van vrij verkoopbare aardappelen, maar ook in België is het hard gegaan en is de prijs van Bintje in drie weken tijd verviervoudigd. Niet te vergeten: ook Engeland is in de markt, vooral voor goede Agria's en Markies.

De vraag geldt alom natuurlijk in het bijzonder de aardappelen met voldoende bakkwaliteit. Voor de eigenaar van goede partijen is het nu zaak op het juiste tijdstip de slag te slaan. Niet of minder goed bakkende aardappelen worden overigens goed opgenomen voor export. Al met al blijkt hoe groot de invloed is van een verlate start van de nieuwe oogst.

Prognose: prijs stijgt

Eén reactie

  • vigerti

    En straks horen we de contracttelers van vroege aardappelen  klagen  omdat ze hun verbintenissen nie kunnen nakomen , joepi het wordt weer leuk

Of registreer je om te kunnen reageren.