height:550px AkkerbouwAchtergrond

EU breekt de marktregulering voor suiker af

Terwijl de EU de marktregulering voor suiker afbreekt, nemen andere landen juist maatregelen om de eigen suikersector te beschermen. Die bittere constatering deed de Europese bietentelersorganisatie Cibe onlangs op de jaarvergadering. De Cibe dringt er bij de wereldhandelsorganisatie WTO dan ook op aan naleving van de WTO-regels af te dwingen.

De EU is een zeer grote speler op de wereldmarkt voor suiker. Het handelsblok is de derde suikerproducent in de wereld, na Brazilië en India. De EU is de tweede suikerverbruiker na India. En de EU koopt na Indonesië de meeste suiker op de wereldmarkt (zie tabel). De EU schaft per 1 oktober 2017 de suikerregeling af. Dan geldt nog wel de importheffing. Maar andere reguleringen verdwijnen, zoals de minimumbietenprijs, het WTO-exportquotum van 1,3 miljoen ton en de productiequotering.

Grote spelers

Andere grote spelers op de wereldmarkt namen het laatste jaar echter maatregelen om de suikerprijs in eigen land te ondersteunen. India subsidieert de export of het transport van suiker met omgerekend €56 per ton. Thailand voerde vorig jaar september een steunprogramma in voor de suikersector. Brazilië verhoogde begin dit jaar de verplichte bijmenging van ethanol door fossiele brandstoffen van 25 naar 27 procent. De heffing op de productie van ethanol daalde van 19 naar 14 procent. En de overheid verhoogde de belasting op fossiele brandstoffen van 24 naar 29 procent. Brazilië maakt ethanol uit suiker.

 

Beheer
WP Admin