Akkerbouw

Achtergrond 1934 x bekeken 1 reactie

Eerste Nederlandse ijsbergsla

In Limburg is de oogst van ijsbergsla deze week begonnen. Noord-Holland loopt wat dat betreft – op een enkele teler na die deze week voorzichtig is gestart- een weekje achter.

Uit eerste indrukken valt op te maken dat de kwaliteit van de Limburgse sla nu nog wat heterogeen is, zich manifesterend in een wisselend stuksgewicht. De bollen zijn bovendien nog niets te zwaar, vooral omdat het grootste deel van het voorjaar niet uitblonk in groeizaamheid. Bovendien diende zich vorige week nog een nachtvorst aan, aldus een handelaar, wat maakt hij nu sla binnen krijgt die zonder omblad gesneden moest worden.

Voor het overige is de kwaliteit van de bollen goed, deze week voor €4,50 tot €5,50 per doos met tien stuks. Dat is een euro meer dan de Spaanse ijsbergsla die begin deze week nog werd aangevoerd, maar zeker nog niet echt geweldig te noemen. Dat komt wellicht doordat er nog niet echt sprake is van een 'markt'. "Spanje is nog niet van de markt af", aldus de genoemde handelaar. "De eerste supermarkten zijn deze week overgestapt naar de Hollandse sla, de komende week zal de rest volgen, verwacht ik."

Het areaal ijsbergsla wijkt dit jaar weinig af van de oppervlakte in 2015, is de inschatting van een plantenkweker. Richting Duitsland ziet hij wel een duidelijke kentering. Hier neemt de oppervlakte ijsbergsla af ten gunste van bindsla. "De Duitsers hebben ontdekt dat dat product smaakvoller is dan ijsbergsla."

Eén reactie

  • koestal

    wel erg duur de laatste tijd

Of registreer je om te kunnen reageren.