Akkerbouw

Achtergrond 860 x bekeken

Witlofproducenten moeten niet zo bang zijn

Witloftelers moeten wat minder huiverig zijn om meer geld voor hun product te vragen. De handel zal daar vanzelfsprekend niet mee komen, maar de huidige marktsituatie rechtvaardigt een hogere prijs.

Door het Europabreed koude weer zijn er relatief weinig alternatieve groenten en wil het met de weggroei van veel voorjaarsplantingen nog niet echt vlotten. De teeltsituatie kan over enkele weken heel anders zijn, maar de huidige stand van zaken rechtvaardigt voor witlof een betere prijs dan nu gemiddeld genomen wordt gemaakt. Het initiatief daarvoor ligt op de eerste plaats wél bij de producenten zelf.

Dat er ruimte is voor een acceptabele prijsvorming, sijpelt al enkele maanden door met prijzen die gemiddeld genomen zo'n 10 cent hoger liggen dan vorig jaar. In Duitsland loopt witlof al het hele huidige seizoen vlot weg, voor kostprijs-plus prijzen, weet een handelsinsider. Hij noemt de witlofprijzen in eigen land in de week voor Pasen 'redelijk'. Op veiling ZON brengt los kort grof lof op donderdag 2 april 80 tot 90 cent per kilo op. In België noteert Belorta voor de klok tot 92 cent per kilo.

De komende weken blijft de ruimte voor een gunstige prijsvorming overeind. De productiekrimp in Frankrijk heeft inmiddels geleid tot minder exportdruk van Frans lof en in Nederland en België zijn de afgelopen maanden al veel wortels getrokken. Dat maakt dat het aanbod de komende periode in de pas loopt met de vraag. De telers zijn aan zet: met een aantrekkelijk product en met voldoende moed om een prijs te vragen die recht doet aan hun inspanning. De huidige markt kan dat heel goed dragen.

Of registreer je om te kunnen reageren.