Akkerbouw

Achtergrond 2172 x bekeken 2 reacties

Suikerprijs laagste in zes jaar

De suikerprijs zit op het laagste niveau in zes jaar.

Het augustuscontract sloot maandag op de termijnmarkt in Londen op $360,80 per ton witsuiker. Dat is ruim $100 dollar lager dan een jaar geleden. Op de termijnmarkt in New York zakte de prijs maandag richting 12,67 dollarcent per pound ruwe suiker (€260 per ton). Daar daalde de suikerprijs in bijna drie maanden met 20 procent.

De belangrijkste oorzaak is de goedkope Braziliaanse reaal. Die staat ten opzichte van de dollar op het laagste niveau in twaalf jaar. Daardoor kan Brazilië goedkoop suiker exporteren naar de wereldmarkt, waar suiker in dollars wordt afgerekend. Daarnaast ligt in Thailand maar liefst 8 miljoen tot 10 miljoen ton suiker op voorraad. Het land gaat minimaal 8 miljoen ton suiker exporteren. Dat is erg veel, afgezet tegen de ongeveer 55 miljoen ton suiker die jaarlijks wordt verhandeld op de wereldmarkt. Ook India heeft veel suiker. De verwachting is dat India de export ook in het nieuwe seizoen gaat subsidiëren. De suikerprijs is extra omlaag geduwd door de goedkope aardolie. Dat maakt ethanol minder winstgevend en dat drukt weer de suikerprijs.

Suiker blijft voorlopig goedkoop. Na vier seizoenen van overproductie heeft de wereld enorme voorraden opgebouwd. Ook landen die normaal veel suiker importeren, zoals China en Indonesië, hebben voorraden aangelegd om te profiteren van de lage prijs. Deze landen kopen minder suiker op de wereldmarkt.

Prognose: suikerprijs blijft laag

Laatste reacties

  • info36


    Olieprijs ia weer gestegen. Er is maar 1 oplossing : biobrandstoffen.

  • agro1


    zolang de aardolieproducten zo overloedig en spotgoedkoop aangeboden worden, incl 2/3 accijns, is biobrandstof kansloos. helaas.

Of registreer je om te kunnen reageren.