Akkerbouw

Achtergrond 1555 x bekeken 3 reacties

Regen VS drukt tarweprijs

De tarweprijs staat onder druk. Regen neemt de zorgen weg over de Amerikaanse wintertarwe. De Europese export van tarwe blijft goed lopen.

De tarweprijs staat onder druk door de regen in de zuidelijke helft van de Verenigde Staten. Dat neemt de zorgen weg die waren ontstaan door de droogte. Omdat de VS de grootste tarwe-exporteur in de wereld is, drukt dat de tarweprijzen wereldwijd. Daar komt bij dat de VS terrein verliest aan de EU op de tarwemarkt. De dollar is duur ten opzichte van de euro. Dat maakt Amerikaanse tarwe duur en Europese goedkoop. Vorig seizoen was de EU voor het eerst de VS al net gestreefd als grootste tarwe-exporteur. Volgend seizoen neemt de EU een grote voorsprong, zoals de zaken er nu voor staan. Daardoor groeien de Amerikaanse tarwevoorraden.

Het julicontract, het meest verhandelde tarwecontract, sloot vrijdag in Chicago op $4,89 per bushel (€167 per ton). Dat is een prijsdaling van 6,6 procent in één week. Een dergelijke wekelijkse prijsdaling is in bijna twee jaar niet voorgekomen in Chicago.

Ook de tarwenotering op de termijnmarkt in Parijs had last van de prijsdruk in Chicago. Het meicontract, het eerstaflopende tarwecontract in Parijs, sloot vrijdag op €182,75 per ton. Dat is bijna 4 procent lager dan vrijdag een week eerder. Het is de laagste notering voor een eerstaflopende contract in Parijs in bijna vijf maanden.

Toch zijn er ook berichten die de tarweprijs omhoog kunnen duwen. India produceert met 95,9 miljoen ton veel meer tarwe dan de VS (55,1 miljoen ton). Het regent veel in India, waardoor het land naar verwachting minder tarwe oogst en ook nog van slechte kwaliteit. Ook Rusland is met een verwachte oogst van 59,1 miljoen ton een grotere producent dan de VS. De tarwe in dat land staat er echter beroerd voor. En in de EU begint droogte een rol te spelen. De wintertarwe in Noord-Frankrijk, Noord-Duitsland en Oost-Duitsland heeft dringend regen nodig. Als dat uitblijft, gaat dat de tarweprijs een duwtje in de rug geven. Maar dan moet eerst het effect van de regen in de VS zijn uitgewerkt.

Laatste reacties

 • koestal

  Ik zag de bui hangen !

 • ed12345


  Hoe lang is het geleden dat er geleerde profeten voorspelde dat tarwe structureel hoog in prijs zou blijven want in de toelomst ,nu dus ,kon de wereld nooit meer genoeg zou produceren om aan de behoefte van de groeiende wereld bevolking te voldoen.????Vele ouderen onder ons kenden dat gramafoonplaatje al hebben het ook al vaker gehoord.

  Als de prijzen laag blijven wordt er minder ingezaaid en gaan de prijzen weer omhoog en zo het altijd blijven golven

 • Fermer

  @Ed12345, vwb zakkende tarweprijzen, hoe kot het dat de tarweprijs in dollar in Chicago in Oktober en in April gelijk was, terwijl bij ons in Europa de prijs in euro wel licht is gestegen, maar lang niet in die mate dat de koersval van de euro wordt weggewerkt. We zijn omgerekend hier zo'n 15 euro per ton lager genoteerd dan in de VS. Hoe zit dit, export wordt toch steeds in dollars verhandelt?

Of registreer je om te kunnen reageren.