Akkerbouw

Achtergrond 1664 x bekeken

De hectiek is uit de uienmarkt

Sterk na-ijlende informatie over de in maart en begin april gerealiseerde uienexport maakt het lastig een indruk te krijgen van de toegenomen vraag in de afgelopen weken, die zorgde voor explosief stijgende telersprijzen.

Duidelijk is al wel dat de verkoop van uien in Brazilië dit seizoen heeft gezorgd voor een welkome stimulans in het voorjaar, die goede compensatie lijkt voor de zo gevreesde uitblijvende verkoop van uien aan Rusland.

Het effect van de zuigkracht van het exportkanaal was groot op de tussenschakel, de sorteer- en pakbedrijven. Om risico te vermijden op te duur inkopen in een onzekere markt waren de voorraden immers tot een minimum beperkt gehouden. De bestaande voorkeur voor grove uien heeft de afgelopen weken weinig vat gekregen op het prijspeil, alle uien waren welkom. In de sortering is gespeeld met de maten, het gemiddeld voor export aangeboden kaliber is enigszins gedrukt. Overigens is er in Duitsland en Polen heel redelijke afzet geweest van de middelfijne sortering. Inmiddels is de rook opgetrokken en kalmeert de markt. Uien zijn nog wel gevraagd, maar de nood om werkvoorraden aan te vullen is niet meer zo hoog om de boer op te gaan.

Prognose: prijs gelijk.

Meer informatie over de prijzen van uien vindt u via de volgende linkjes in Boerderij op Maat:
Uien Emmeloord
Rode uien Emmeloord
Bio-uien Emmeloord
Uien Goes
Uien Middenmeer
Uien Leeuwarden

Of registreer je om te kunnen reageren.