Akkerbouw

Achtergrond 1101 x bekeken

Weerswijzigingen zorgen voor omslag graanmarkt

De stemming op de markten voor graan blijft onderhevig aan veranderingen van de weersomstandigheden. Nu deze voor de groei van het gewas verbeteren dalen de prijzen, want de voorraden zijn ruim.

De notering voor maaltarwe tikte twee weken geleden bijna de €200 per ton aan op de termijnmarkt in Parijs. Vorige week zette een daling in. Het eerst aflopende termijncontract, voor levering in mei, verloor in een week €8 om op vrijdag te sluiten op €188,75. Het is voor het eerst in bijna drie weken dat de notering onder de €190 zakt. Het is eindelijk gaan regenen in de droge gebieden van de Verenigde Staten en de landen rond de Zwarte Zee. De droogte dreef de prijzen op en de regen laat die weer zakken. De tarwemarkt is al vroeg in het seizoen een weermarkt geworden. Ook de fysieke noteringen van voertarwe, mais en voergerst daalden eind vorige week, en wel met zo'n €6 per ton.

Langzamerhand verschijnen de eerste prognoses voor het seizoen 2015/2016. Ze zijn natuurlijk nog voorbarig, want de analisten kunnen alleen uitgaan van areaalschattingen en gemiddelde hectareopbrengsten. Het groeiseizoen is immers pas begonnen. De prognoses worden gedurende het groeiseizoen daarom voortdurend aangepast.

De rode draad door alle prognoses is evenwel dat de graanproductie in de wereld daalt. Daardoor zakt de productie in de wereld voor het eerst in drie jaar onder het verbruik. Zo gaat de International Grains Council (IGC) voor het nieuwe seizoen uit van een productie van 1.937 miljoen ton graan. Dat is 3,2 procent minder dan dit seizoen. IGC schat het verbruik op 1.960 miljoen ton. Doordat de productie dus achter blijft bij het verbruik, krimpen de voorraden aan het eind van het seizoen naar 406 miljoen ton graan. Dat is genoeg om 20 procent van het jaarlijkse verbruik te dekken. IGC geeft nog geen prognose voor de sojabonen.

Al met al blijft de wereld dus veel graan op voorraad houden. Dat blijft in de komende maanden de graanprijzen drukken. Prijsstijgingen zijn pas te verwachten als ergens op het noordelijk halfrond het groeiseizoen gaat tegenvallen of als er op het zuidelijk halfrond problemen rijzen met betrekking tot het zaaien.

Of registreer je om te kunnen reageren.