Akkerbouw

Achtergrond 4324 x bekeken 1 reactie

Kijkje in nieuwe bewaarschuur

Akkerbouwer Harry Schreuder van Harry's Farm in Swifterbant heeft een oude domeinenschuur vervangen door een nieuwe bewaring met voorruimte. De nieuwbouw is vrijdag te bekijken op de open dag.

De oogst van 2014 ging als eerste de nieuwe bewaring van akkerbouwer Harry Schreuder in. De bewaring heeft een uien- en aardappelcel waarin het product los wordt gestort. In de voorruimte is een luxe kantoor en kantine gerealiseerd.

Waarom heeft u nieuw gebouwd?

"Er stond een oude domeinenschuur uit 1966. Die voldeed niet meer aan mijn verwachtingen met een dak met asbest en goten die niet meer al te best waren. Dan stel je jezelf de vraag: renoveren of nieuw bouwen? Hierbij het ik adviesbureau DLV in de arm genomen. We besloten tot nieuwbouw en dat was maar goed ook: de spanten bleken verrot. Wie weet waartoe dat had kunnen leiden."

Waarom heeft u ervoor gekozen om los te storten?

"Ik verbouw vooral bulkproducten, zoals fritesaardappelen en uien. Dan is los storten het makkelijkste. Wel hebben we de nieuwe schuur zo hoog gebouwd dat het stapelen van kisten tot de mogelijkheden behoort."

Hoeveel capaciteit heeft de schuur?

"Meer dan de vorige. Ik kan nu alles zelf bewaren en ben daarmee niet meer afhankelijk van af-landafzet. Er kan ongeveer 700 ton uien en 600 ton aardappelen in. Ik oogst iets minder, maar deze capaciteit geeft mij speelruimte bij variërende opbrengsten."

Hoe lang kunt u bewaren?

"Deze bewaarschuur heeft geen mechanische koeling, ik ventileer met buitenlucht. De uienbewaring heeft frequentiegeregelde ventilatoren, waarmee ik energie en dus stroomkosten bespaar. In het begin droog je op volle kracht en dat neemt later in het seizoen af naar 70 tot 80 procent. Dat stel ik in op de bewaarcomputer."

U heeft ook een luxe kantoor geïntegreerd. Waarom?

"Ik had een kantoor aan huis, maar nu kan ik privé en werk beter scheiden. Bovendien heb ik nu een mooie ontvangstruimte. En ik werk veel op de computer, want ik ben erg actief op sociale media. Dat doe ik graag in een mooi kantoor. Het is zelfs mogelijk er een presentatie te laten zien."

Zijn de kosten voor deze bewaring uit te drukken in tonnen aardappelen?

"Het is moeilijk om te berekenen of het allemaal uit kan. Hopelijk kan ik er een kwalitatief beter product door leveren. Langer bewaren kan ook financiële meerwaarde geven. Het werkplezier wordt hier in elk geval door verhoogd, dat is helder. In- en uitschuren gaat makkelijker. Het is een flinke investering. Je komt gaandeweg van alles tegen, zoals de erfverharding die we maar gelijk van beton hebben gemaakt. Daarmee lopen de kosten op. Maar ik redeneer zo: ik ben begin veertig en kan hier nog lang van genieten."

De open dag op Harry's Farm, in samenwerking met adviesbureau DLV, is vrijdag 6 maart van 13.00 tot 20.00 uur. Er zijn drie sprekers. Tussen 13.00 en 16.30 uur kan tegen gereduceerd tarief een helikoptervlucht worden gemaakt.

Eén reactie

  • kraats

    Ben wezen kijken; mooie schuur, goed voor mekaar, gefeliciteerd !

Of registreer je om te kunnen reageren.