Akkerbouw

Achtergrond 1772 x bekeken 13 reacties

Graanmarkt laat verdeeld beeld zien

De graanprijzen dalen licht op de termijnmarkt in Parijs, net als op de fysieke markten. In Chicago werd graan vorige week iets duurder.

De nieuwe prognose die de International Grains Council (IGC) eind vorige week publiceerde, bevestigt het beeld van een overvloedige graanmarkt. Er is dit seizoen een groot overschot aan tarwe, mais en sojabonen. En volgend seizoen ziet er vooralsnog ook goed uit, stelt de IGC. Al heeft die prognose voor 2015/2016 een hoog gehalte aan koffiedikkijken, aangezien het groeiseizoen op het noordelijk halfrond nog moet beginnen. Maar je kunt al wel vaststellen dat weinig tarwe is uitgewinterd in de VS. Een dikke sneeuwlaag beschermt de meeste tarwe tegen de kou. De EU heeft nauwelijks winter gezien. Het overheidsbureau France Armer schat dat 90 procent van de percelen wintertarwe in Frankrijk er goed of uitstekend bij staan. Dat was vorig jaar eind februari 73 procent.

De prognose drukte vorige week de tarwe- en maisprijzen omlaag op de termijnmarkt in Parijs, al was het maar weinig. Het meest verhandelde tarwecontract (mei) verloor in Parijs vorige week 0,4 procent en het mais contract (juni) daalde 1,6 procent. In Chicago werden tarwe en mais iets duurder. Dat had vooral te maken met het feit dat Egypte voor het eerst in maanden weer eens tarwe kocht in de VS, mede gefinancierd door een goedkope lening van de VS aan Egypte van $100 miljoen (€88 miljoen).

Op de fysieke markten daalde de IGC-tarweindex met 1,0 procent, die van mais met 1,6 procent. De tarweindex van de IGC stond eind vorige week even op 198 punten. Dat is de laagste index sinds 28 juli 2010. Dat komt doordat de Amerikaanse tarweprijs zwaar meetelt in de index. Van de tien noteringen verspreid over de wereld waar de IGC de index op berekent, komen vier uit de VS.

De tarweprijs daalde in Parijs (meicontract) met 0,4 procent. De Europese Commissie verhoogde de oogstprognose voor dit seizoen met 4,4 miljoen ton verhoogd naar een absoluut record van 326,8 miljoen ton graan. Toch blijft de prijsdaling bij tarwe beperkt omdat de export van tarwe vanuit de EU erg goed blijft lopen.

Laatste reacties

 • info36

  Wat zou de prijs toch hoger zijn als iedereen eens stopt met die luchtkastelen prognoses.
  Als gewoon elk jaar wordt afgewacht wat de oogst is zou dit veel meer normale prijzen geven.

 • new kids

  Wat je niet past, moet je niet lezen.

 • gjcamps

  Als je weet wat collega varkenshouders en leghennen houders voor hun producten krijgen, begrijp je snel dat granen voor veevoer minder opleveren.

 • zon

  Voor mij mogen de graanprijzen dalen,de verhogingen van de laatste jaren zorgen voor een kostenverhoging voor vee wat niet wordt betaald door de afnemer.

 • jp.bierema

  Ik ben voor een stabiele hoge graanprijs, maar dat jojo gedoe worden we in intensieve veehouderij niet beter van.

 • agro1

  beste zon 4, een sector, die slechts kan overleven door (bijna) gratis grondstoffen, zal verdwijnen. deze objectieve constatering heb ik echt niet zelf verzonnen, maar is daarom niet minder waar. zie de varkens: groot, groter, grootst, weg. helaas.

 • zon

  16/17 euro voor afgelopen oogst augustus is toch moeilijk- bijna gratis- te noemen.

 • zon

  In NL met de hoge kosten is automatisch de kostprijs ook hoog.zeker met de kleine oppervlaktes hier.
  Daarom zeggen de NL graanboeren dat de prijs te laag is.
  Voor NL is dat ook zo,maar op veel andere plekken zijn de kosten lager en de kostprijs voor graan dus ook.

 • jp.bierema

  Misschien moet je investeren in grond zon, dan anticipeer je op grondgebonden veehouderij, kun je zelf een deel van je grondstoffen produceren en verzet je je meer tegen de dumpprijzen waar wij in de vleessector voor draaien.

 • gjcamps

  Zon de operationele kosten voor granen zijn in NL helemaal niet zo hoog. De opbrengsten per ha zijn hier veel hoger zodat omgerekend per ton/kg product wij het goed doen. Er is slechts 1 minpuntje dat is de hoge prijs voor grond. Maar wat heb je aan een pachtprijs van 100 euro per ha als je maar 2,5 ton oogst?

 • Sandie

  @zon wat klaag je nou de melkprijs en de varkens prijs stijgen alweer,dus is er weer ruimte voor een hogere voerprijs,om zodoende ook de graanboer een fatsoenlijke prijs te gunnen.

 • zon

  #11,wij wachten al jaren op een fatsoenlijke prijs,
  Laat de voerprijs maar eens dalen en dan wij ook eens een fatsoenlijk inkomen krijgen.
  Zoals#9 zegt,verzet je tegen de dumpprijzen ,
  Is wel makkelijk praten,
  Hoe wil je dat doen?De veesector is er al volop mee bezig.
  Als jij een uniek idee hebt hoor ik dat graag.

 • agro1

  zon, inderdaad, als het voer te duur is, koop grond en teel het zelf. je wordt net zo slapend rijk als die akkerbouwers. jij redt het niet, want je gunt en ander zijn verlies nog niet. profiel van een wijker, niks mis mee, die maken ruimte voor de blijvers.

Laad alle reacties (9)

Of registreer je om te kunnen reageren.