Akkerbouw

Achtergrond 1652 x bekeken

Vastere aardappelmarkt bij erg lage prijs

De prijs die de beurs Emmeloord donderdag afgaf voor fritesgeschikte aardappelen kan worden gezien als een weergave van de opbrengst die de overtonnen nu opleveren. Andere transacties dan voor meegeleverde overproductie van de contractanten zijn er niet met de verwerkers in Nederland.

De Belgische en Nederlandse Bintje-noteringen trokken vorige week donderdag en vrijdag wel iets aan, maar de daardoor 'vaste' markt stemming wil alleen maar zeggen dat goede kwaliteit aardappelen in de schuur niet worden aangeboden voor de huidige weggeeftarieven, tenzij het niet anders kan. Dat bleek maandag ook uit de meldingen van de beurs Rotterdam. In de notering van fritesgeschikt met bestemming Nederland-België-Duitsland ging de onderkant met 25 cent omhoog. De prijs van exportaardappelen daarentegen staat onder druk. Rotterdam verlaagde daarvoor de notering met gemiddeld 25 cent. Exporteurs krijgen extra aanbod uit het segment verwerking. Daarnaast hebben ze stevige concurrentie vanuit België en Frankrijk.

De marginale prijsverbetering is ook terug te zien in de aardappeltermijnmarkt. Vrijdag kwam de notering voor het aprilcontact voor het eerste sinds 1 december boven €5. Toch is er niet veel reden voor een vriendelijker gestemde markt. De verwerkende industrie draait op volle toeren, maar kan zeer gemakkelijk aan extra grondstof komen. Een prijs van €5 voor overtonnen Innovator bij levering in mei (volgens informatiesysteem Agriprins) zegt genoeg.

Prognose: marginale prijswijziging.

Of registreer je om te kunnen reageren.