Akkerbouw

Achtergrond 1207 x bekeken

Uienprijzen staan licht onder druk

De uienhandel heeft in de tweede helft van het seizoen een te grote sorteercapaciteit ten opzichte van de teruggevallen export.

Nu Senegal als bestemming is weggevallen en er ook naar de voor de jaarwisseling nog belangrijke bestemmingen Mauritanië en Ivoorkust minder weggaat, zakt de wekelijkse uitvoer met een hoeveelheid rond 5.000 ton terug.

De uienexport loopt zeker nog wel door, maar naar een grote reeks bestemmingen en in relatief kleine hoeveelheden. In West-Europa trekt de vraag naar Nederlandse uien licht aan, maar de haalbare baalprijs is voor middelsortering ongeveer €10 tot €110. Voor grovere uien kan in de baal voor topkwaliteit €13 worden gemaakt in bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk. Dat de telersprijzen desondanks niet kelderen, maar slechts met minieme bedragen dalen, komt doordat de telers de over het algemeen nog behoorlijk goede kwaliteit uien niet snel voor minder dan €7 tot €8 afstaan.

Wie uien nodig heeft om aan leveringsafspraken te voldoen, moet kopen. Desondanks is de markt nog flauw gestemd, in afwachting van nieuwe voorraadgegevens. In de segmenten rode en biologische uien is meer leven in de brouwerij, omdat er veel minder volume beschikbaar is.

Prognose: prijs zaaiui gelijk.

Of registreer je om te kunnen reageren.