Akkerbouw

Achtergrond 1036 x bekeken

Prijs koolzaad blijft vrij stabiel

De koolzaadnotering op de termijnmarkt in Parijs blijft vrij stabiel. Dat komt omdat de markt voor oliezaden tegengestelde krachten kent.

De stijging van de olieprijs duwt de noteringen van oliezaden omhoog. De goedlopende export van sojabonen vanuit de Verenigde Staten naar China heeft een positief effect op de Amerikaanse sojanoteringen. De VS exporteerde dit seizoen tot nu toe 39 miljoen ton sojabonen. Dat is 18 procent meer dan in dezelfde periode vorig seizoen. Australië verwacht een goede koolzaadoogst. Indonesië verhoogt de subsidie op biodiesel, die wordt bijgemengd in fossiele brandstoffen. En Maleisië exporteert minder palmolie vanwege de overstromingen in december vorig jaar.

Maar er zijn ook prijsdrukkende factoren. China publiceert opnieuw tegenvallende economische cijfers. De handel vreest dat China minder grondstoffen gaat importeren. China importeerde in januari 6,9 miljoen ton sojabonen. Dat is ongeveer 1,6 miljoen ton minder dan in december. Niet alleen de economische tegenwind speelt een rol. Chinese importeurs kopen minder sojabonen in de VS, in afwachting van het oogstaanbod vanuit Brazilië en Argentinië. Als de oogst goed op gang is gekomen, geeft dat prijsdruk. Daarnaast ziet het ernaar uit dat Zuid-Amerika veel sojabonen gaat oogsten. Dat drukt nog eens extra op de sojaprijs.

Verder wacht de handel af wat de nieuwe Wasde-prognose van het Amerikaanse ministerie van landbouw gaat brengen.

Prognose: koolzaadmarkt is stabiel.

Of registreer je om te kunnen reageren.