Akkerbouw

Achtergrond 1539 x bekeken

Hoge oogstprognoses en crises domineren graanmarkt

Hoge oogstprognoses hebben een prijsdrukkend effect. Maar de crisis in Oekraïne en de kou rond de Zwarte Zee zorgen dat graan vorige week toch duurder werd.

Er is een spannende strijd gaande op de graanmarkt. Aan de ene kant drukken de hoge oogstverwachtingen de prijzen van tarwe en mais. Aan de andere kant duwen politieke en economische beslommeringen de prijzen omhoog. Het verloop van het groeiseizoen gaat bepalen welke kant de prijzen op gaan. Twee weken geleden waren de oogstprognoses aan de winnende hand en werden tarwe en mais goedkoper. Vorige week stegen de graanprijzen door zorgen over het conflict in Oekraïne en de prijsschommelingen op de valuta- en oliemarkten. Zowel de noteringen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago als de prijsindexen van de International Grains Council stegen vorige week.

Graanhandelaren maken zich zorgen dat het opgelaaide conflict in het Oosten van Oekraïne zich verspreidt naar de rest van het land. De spanning stijgt tussen Rusland en een aantal westerse landen. De handel houdt ook de weersvoorspellingen goed in de gaten. Het gaat een paar dagen hard vriezen in Rusland en Oekraïne. In het Zuiden van Rusland en delen van Oekraïne ligt echter weinig sneeuw om de tarwe te beschermen tegen de kou. Rusland overweegt de interventieprijs voor tarwe te verhogen om akkerbouwers te bewegen meer zomertarwe te zaaien.

In Europa krijgen de prijzen steun van de zeer goed lopende export van tarwe. De EU exporteerde afgelopen week bijna 1,7 miljoen ton tarwe. We moeten ver terug in de vorige eeuw om zo'n hoog wekelijks exportcijfer te vinden, maar toen gaf Brussel nog subsidie op de export (variërend van €1 tot €15 per ton). De euro steeg vorige week wel iets in waarde, maar onvoldoende om de export af te remmen. De Amerikaanse tarweprijs steeg vorige week omdat de VS $100 miljoen (€87 miljoen) leent aan Egypte. In ruil moet het land natuurlijk wel tarwe in de VS kopen.

Verder wacht de graanmarkt het maandelijkse Wasde-rapport af dat het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) dinsdagavond publiceert.

Of registreer je om te kunnen reageren.