Akkerbouw

Achtergrond 922 x bekeken laatste update:24 feb 2015

Fritesmarkt wordt iets vaster gestemd

De veranderingen die nu zichtbaar zijn in de aardappelnoteringen blijven net als in de voorgaande weken marginaal.

De handelsbeurs Rotterdam gaf voor de binnen Nederland, België en Duitsland geleverde fritesaardappelen een verhoging door met gemiddelde 25 cent. In de handel voor deze categorie zet zich de trend voort, die gekenmerkt wordt door een ruim aanbod van fritesgeschikte aardappelen bij de verwerkers. In de vrije markt waren maandenlang weinig tot geen directe transacties tussen telers en fritesfabrieken buiten het meeleveren van overproductie om. Er komt nu iets meer vraag, richting het seizoeneinde gaat kwaliteit, en dan met name de bakkwaliteit een belangrijkere rol spelen. De partijtjes die nu van de hand gaan, voor directe levering, halen echter nog steeds geen topprijzen. De opbrengst haalt amper €5,00. De verwerking loopt op volle toeren, dat wel. In januari is er meer dan 300.000 ton grondstof doorgegaan in de aardappelen tot frites en dergelijke verwerkende industrie in Nederland. Dat is een nog niet eerder vertoond verwerkingsvolume voor januari. De noteringen voor exportaardappelen ondervinden nog steeds wat druk. Er gaan wel flinke volumes aardappelen naar het buitenland, maar de range bestemmingen is dit seizoen geheel anders dan vorige jaren. Vooral binnen de EU zelfs kan de exporteur aanzienlijk minder kwijt. Het lage prijsniveau maakt wel mogelijk meer te verkopen in vooral Afrika, al komt daar nu meer eigen productie op de markt.

Prognose: lichte prijsstijging.

Of registreer je om te kunnen reageren.