Akkerbouw

Achtergrond 1950 x bekeken

Prijs sojabonen blijft onder druk staan

De markten zijn rustig in de dagen na kerst; de handel ligt vrijwel stil. Desondanks daalde de prijs-index van de International Grains Council (IGC) voor sojabonen afgelopen maandag naar een dieptepunt van 172 punten (100 = prijs januari 2000).

Dit is de laagste notering sinds maart 2009. De prijsindex is gebaseerd op de noteringen in de Verenigde Staten, Brazilië en Argentinië. Deze drie landen zijn de belangrijkste leveranciers van sojabonen op de wereldmarkt.

Politieke situatie Argentinië

De veranderende politieke situatie in Argentinië heeft de afgelopen weken ook voor extra prijsdruk gezorgd. Het land is de grootste exporteur van sojabonen in de wereld. De nieuw gekozen president Mauricio Macri heeft de exportheffingen verlaagd. Dit leidde tot een groter aanbod van sojabonen op de wereldmarkt, waardoor de prijs nog meer onder druk kwam te staan.

Sojavoorraden gegroeid

Het is een treurig jaar voor granen en oliezaden geweest, schetst sector-analist Frank Rijkers in de meest recente Granenmonitor van ABN Amro. De prijs van sojabonen is ruim 17% lager dan aan het begin van 2015. De prijsdruk komt met name door de hoge voorraden welke in de afgelopen twee seizoenen zijn gegroeid. Door de meevallende oogstproductie dit seizoen neemt de prijsdruk enkel toe. Daarnaast heeft de sterker geworden Amerikaanse dollar de prijs het afgelopen jaar verder onder druk gezet. Ook zijn de lagere olieprijzen en verslechterde Chinese economische situatie van invloed geweest.

De verwachting is dat door de hoge sojavoorraad de prijs volgend jaar onder druk blijft staan.

Prognose: dalende oliezaadprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.