AkkerbouwAchtergrond

‘Meer zorgen om water- en leervellen dan koprot’

Uitgaande van de eerste beoordeling in de sneltest van adviesbureau DLV Plant valt de druk van koprot in uien dit seizoen mee. Watervellen en leerhuiden baren de adviseurs meer zorgen.

Snijden, beoordelen, registreren. Op verzoek van uientelers heeft DLV Plant de afgelopen jaren een sneltest ontwikkeld om koprot vroegtijdig op te sporen in partijen bewaaruien. Half november was het zover; de eerst ingeschuurde uien werden in Dronten beoordeeld. Deze uien zijn een maand hiervoor binnen gereden na een veldperiode van meestal enkele dagen.

Test sneller dan praktijksituatie

Het duurt een week of zeven voor koprot, veroorzaakt door de schimmel botrytis, zich in de bewaring laat zien. DLV Plant bewaart de monsters onder ideale condities voor de ontwikkeling van koprot, zodat het adviesbureau sneller dan in de echte praktijk kan constateren of en in hoeverre uien zijn besmet. Op basis hiervan kan de teler zijn afzetstrategie aanpassen. Zo’n sneltest kost €150 per monster.

Na het veelvuldig voorkomen van koprot in plantuien, hield de sector zijn hart vast met betrekking tot de zaaiuienoogst. Vooralsnog wordt koprot echter niet veel aangetroffen.

Huidproblemen dankzij regen tijdens oogst

Wat de adviseurs wel relatief veel tegenkomen zijn huidproblemen door vochtoverschot; watervellen en leerhuiden. Dat is het – verwachte – gevolg van de vele regen in de oogstperiode. Er liggen zelfs nog uien in het zwad, bijzonder laat. Ook zijn er uien explosief gegroeid in de nazomer. In combinatie met het vocht hebben ziekten en bacteriën in die uien meer kans. Bovendien was het de afgelopen weken vanwege de relatief hoge buitentemperaturen niet makkelijk om binnen te drogen. Door al deze omstandigheden is goed nadrogen dit seizoen extra belangrijk. Hiermee kunnen problemen worden voorkomen.

Moeilijk groeiseizoen

Ook de heterogeniteit tussen en binnen partijen is een opmerking waard. Kortom: de gevolgen van een moeilijk groeiseizoen – kou en droogte, korstvorming rond opkomst en regen in september – zijn goed zichtbaar in de partijen die nu voorbij komen.

DLV Plant-teammanager Paul Hooijman concludeert dat overzaaien, vanwege een te dunne stand, in negen van de tien gevallen een goede beslissing is gebleken. “Fijnere, maar goede uien.”

Voor veel niet-overgezaaide percelen met een slechte stand geldt wat hem betreft: “Als de markt niet zo goed was, zou je ze onderploegen.”

De komende weken worden meer monsters beoordeeld.

Beheer
WP Admin