Akkerbouw

Achtergrond 2115 x bekeken

Graanmarkt kabbelt rustig verder

De graanmarkt heeft nog steeds geen richting. Maandag zakten de graanprijzen op de termijnmarkten in Parijs en Chicago. Dinsdag kwam er weer wat bij.

De beurs in Groningen en de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) hielden hun tarwe- en gerstprijzen deze week gelijk. De beurzen in Goes en Middenmeer noteerden €2 hoger dan vorige week.

Windstille periode

Het gebrek aan richting komt omdat er geen nieuwe ontwikkelingen zijn op de graanmarkt. Op het noordelijk halfrond is de oogst klaar (tarwe en gerst) of bijna klaar (mais) en zit het wintergraan voor een deel in de grond. Op het zuidelijk halfrond begint de oogst. November is vaak een windstille periode in het graanseizoen.

Wintertarwe VS staat er 'kritisch' bij

De handel kijkt naar een aantal zaken. Het is gaan regenen in de droge gebieden van de Verenigde Staten. Dat helpt de wintertarwe, maar het ministerie van landbouw (USDA) stelt wel dat de wintertarwe er 'kritisch' bij staat. Er is ook regen gevallen in de graangebieden rond de Zwarte Zee. Ook daar is nog volop discussie in hoeverre de slecht ontwikkelde tarwe de winter gaat overleven. Feit is wel dat door de droogte de akkerbouwers in Rusland en Oekraïne minder wintergraan hebben gezaaid. De Russische overheid meldt dat nu 16 miljoen hectare wintergraan is gezaaid, 8 procent minder dan gepland. De overheid in Oekraïne houdt het op 6,3 miljoen hectare wintergraan. Dat is 15 procent minder.

EU verhoogt oogstprognose

De euro is in waarde gedaald ten opzichte van de dollar. Rusland kon vorige week niet meedoen in een Egyptische aankooptender. Egypte vulde de tender van 240.000 ton volledig met tarwe uit de EU. Dat werkt prijsverhogend in Europa, maar drukt de tarweprijs in Rusland. Daar staat tegenover dat de Europese Commissie de oogstprognose heeft verhoogd. Brussel gaat er nu van uit dat de EU dit jaar bijna 159 miljoen ton tarwe heeft geoogst. Dat is een record en 5 miljoen ton meer dan in de septemberprognose, terwijl de tarwe export achter loopt op vorig seizoen. Dat drukt dan weer de tarweprijs in de EU.

Druk op maisprijs

De maisprijs staat onder druk door de oogst in de VS en de EU, die in volle gang is. De notering van het maiscontract voor januari noteert in Parijs de laatste weken tussen €165 en €172 per ton. Het is het laagste prijsniveau sinds juni.

Prognose: graanmarkt is rustig.

Of registreer je om te kunnen reageren.