AkkerbouwAchtergrond

‘Beter graan telen bij laag rendement cichorei’

Het rendement van de cichoreiteelt komt in de knel bij de huidige contractvoorwaarden. Dat stelt Kees van Dijk, voorzitter van de Telersvereniging Cichorei. “Ik snap niet hoe sommige collega’s het doen.”

Het risicovolle gewas wordt er zo niet aantrekkelijker op in de akkerbouwbouwplannen, stelt Van Dijk. “Waarom we überhaupt nog cichorei telen? Dat vraag ik me ook wel eens af”, reflecteert hij. “De helft van de telers zit onder de gemiddelde hectare-opbrengst. Dan heb je een negatief saldo. Ik zit zelf boven de gemiddelde tonnages en dan is het te doen. Met een laag saldo kun je beter voor de graanteelt kiezen. Dat is beter voor je grond en je hebt er minder werk mee.”

Telersvereniging fel tegen aangepaste voorwaarden Sensus

De Telersvereniging Cichorei ageert tegen de aangepaste contractvoorwaarden, die een lager prijsniveau als gevolg hebben, van verwerker Sensus. Dat is geen nieuw signaal; in het verleden waren de beide partijen het eerder oneens over de voorwaarden. Of er echt iets gaat veranderen in die relatie is maar de vraag, want Sensus opereert puur zakelijk. Het bedrijf moet geld verdienen aan de teelt, verwerking en afzet van cichorei en dat geld komt via coöperatie Cosun weer terug bij de bietentelers.

“Sensus luistert onvoldoende naar ons”, constateert Van Dijk. “Daarom hebben we in onze nieuwsbrief de oproep gedaan om een signaal af te geven door minder hectares te contracteren.”

Kees van Dijk: ‘Prijs moet juist stijgen’

Van Dijk verwacht niet dat alle telers hier gehoor aan geven. Hij hoopt dat de boodschap van ontevredenheid overkomt bij Sensus. “We willen duidelijk maken er geen ruimte is voor prijsverlaging bij de jaarlijks oplopende teeltkosten. Daarom zijn we juist toe aan een prijsstijging.”

Sensus verlaagde prijzen ‘tegen argumenten telers in’

Wat Van Dijk verbaast, is dat de telersvereniging meerdere keren bij Sensus aan tafel zat, maar dat er tegen de argumentatie van de telers in toch is gekozen voor de prijsverlaging. “Dan voel je je niet gehoord.”

Of hij zelf ook gehoord gaf aan de oproep? “Uiteraard. Je moet laten zien dat je gelooft in je eigen woorden. Ik heb zo’n 15 procent minder gecontracteerd.”

‘We zullen het nooit volledig eens zijn’

Sensus registreert de onenigheid. “We zullen het nooit volledig eens zijn over de contractprijs”, reageert René Schunselaar, manager agrarische dienst bij Sensus.

Desalniettemin verloopt het contracteren volgens hem voorspoedig. “In sommige gebieden is de belangstelling zo groot dat we een wachtlijst hebben. Dit wordt het grootste areaal dat we ooit hebben gecontracteerd.”

Ondanks de ontevredenheid bij de telersvereniging verwacht het bedrijf dat het areaal, dat volgens planning de 5.000 hectare overstijgt, voor het nieuwe jaar is ingevuld.

Beheer
WP Admin