Akkerbouw

Achtergrond 1350 x bekeken

Droogte duwt tarweprijs omhoog

De graanprijzen zijn deze week gestegen op de termijnmarkten. De stemming in de graanmarkten is nerveus. De vraag is aangetrokken doordat de markt tijdens de neerwaartse prijsrichting afwachtend was om aan te kopen.

Graan dat in bewaring ligt wordt niet zo snel aangeboden, waardoor het aanbod beperkt is.

De tarweprijzen op de termijnmarkt in Parijs ligt net onder de €180 per ton voor het eerstaflopende contract. Dat ligt nog steeds onder de €200 die begin juli werd betaald.

Slechte condities wintertarwe

De voornaamste reden van de stijging zijn de slechte condities voor de wintertarwe in het oosten van Oekraïne en delen van Rusland. Het is daar erg droog. In die gebieden begint de nachtvorst te komen wat een keerpunt in het seizoen is. Hierdoor heeft de tarwe het moeilijk.

Australische tarweoogst naar beneden bijgesteld

Op het continent Australië wordt de tarwe geoogst. Door de droogte is tarweproductie naar beneden bijgesteld. Wat ook bijdraagt aan de opwaartse prijsrichting. De nationale bank NAB gaat uit van een tarweproductie van 24 miljoen ton. Dit is nog steeds 1,4 procent meer dan vorig jaar.

Verlaagde tarwevoorraad VS

Daarnaast komen de prijsstijgingen doordat het recente Wasde-rapport uitgaat van een verlaagde tarwevoorraad in de VS van 56,9 miljoen ton. Een negatieve aanpassing ten opzichte van de augustusprognose en lager dan analisten hadden voorspeld. In vergelijking met vorig seizoen ligt de voorraad hoger (51,9 miljoen ton).

Mais duur vergeleken met tarwe

Mais was erg duur in vergelijking met tarwe. In Frankrijk valt de oogst mee omdat er net op tijd voldoende neerslag is gevallen. Met name in de Balkan is er 20 tot 30 procent minder mais vergeleken met vorig jaar. Daarbij geldt wel dat er vorig jaar een recordoogst was. Vergeleken met het vijfjarig gemiddelde is de maisoogst ongeveer 10 procent kleiner.

Prognose: stijgende graanprijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.