Akkerbouw

Achtergrond 1512 x bekeken

Tarweprijs houdt niveau goed vast op rustige graanmarkt

De graanmarkt is voor een belangrijk deel nog door aanbod gestuurd. Een lage stand van de euro compenseert voor de EU grote beschikbaarheid, de prijs houdt goed stand.

Het gemiddelde prijspeil op de wereldmarkt voor granen en oliezaden is in de afgelopen twee maanden met ongeveer 6 procent gezakt, zo blijkt uit de GOI-index van de International Grains Council, waarin de graanimporterende en -exporterende landen samenwerken. De International Grains Council, heeft zijn prognose voor de wereldgraanproductie in het lopende seizoen 2014/'15 met 12 miljoen ton verhoogd ten opzichte van de voorgaande prognose in november. IGC verwacht nu een record van 2.002 miljoen ton, een fractie (0,1 procent) meer dan het voorgaande seizoen. Vergeleken met 2012/'13 is het bijna 12 procent meer. Volgens de prognose zijn de wereldvoorraden eind juni 2015 toegenomen met 30 miljoen ton ten opzichte van eind vorig seizoen, naar een totaal van 432 miljoen ton. Dat is de grootste reserve in dertig jaar.

Volgens de IGC hebben exportbeperkingen de vooruitzichten voor de aanvoer vanuit Rusland gedrukt, maar is graan goed beschikbaar in andere exporterende landen. Aanbod is de laatste maand ook leidend op de tarwemarkt. Voor de korte termijn geldt dat de ten opzichte van de dollar toch al sterk verzwakte euro nog aan waarde kan inboeten, zeker nu het onrustig is rond de lidstaat Griekenland. Voor de EU-graanexport is dat al langere tijd een stimulans, zodat in Europa de graanprijzen kunnen oplopen.

Marktbureau Agritel meldt dat de export van graan uit Oekraïne nog niet is gedrukt vanwege de recent verder opgelopen politieke spanningen, maar dat de gevechten in de provincie Donetsk zeker gevolgen kunnen hebben. In de omgeving waar is gebombardeerd ligt een haven van waaruit ook graan wordt verscheept. Oekraïne heeft overigens toch al langere tijd erg weinig graan uitgevoerd, zodat dit weinig effect heeft op de markt.

De termijnprijzen voor de eerst aflopende contracten (maart) aan de beurs van Parijs ontwikkelden zich vorige week verschillend. Mais bleef vrijwel prijshoudend, maar voor het dit seizoen gewilde exportproduct maaltarwe werd een licht stijgende lijn vastgehouden.

Of registreer je om te kunnen reageren.