Akkerbouw

Achtergrond 1408 x bekeken

Stevige bodem in tarwemarkt

De tarweprijs heeft een stevige bodem onder de voeten. Alle Nederlandse beurzen starten het nieuwe jaar met hogere tarweprijzen dan waarmee ze 2014 afsloten.

De vaste markt biedt perspectief voor het nieuwe seizoen. De beurs in Middenmeer noteert voor de nieuwe oogst deze week al €177 per ton tarwe, terwijl het groeiseizoen nog moet beginnen.

De tarweprijs krijgt steun van het weer en van de politieke onrust in de wereld. Het is erg koud geworden in Rusland en Oekraïne, tot wel min 22 graden Celsius. Er lag sneeuw op de wintertarwe, maar die werd door een korte dooiperiode flink dunner. En harde wind maakte veel open plekken op de percelen. Ook in de VS is het streng gaan vriezen. Daar zijn de zorgen groot, want er ligt weinig sneeuw op de tarwe.

Ook de maisprijs stijgt. Er is veel vraag naar ethanol in de VS en dat steunt de maisprijs. En China laat GMO-mais toe uit de VS. Dat stimuleert de export. In de EU krijgt de maisprijs steun van de lage eurokoers. Dat maakt import vanuit Oekraïne duurder, omdat mais wordt afgerekend in dollars.

Daarnaast speelt de onrust in de wereld een rol. Tarwe werd duurder omdat Rusland strengere eisen stelt aan de exportkwaliteit en op 1 februari een exportheffing instelt. Door de burgeroorlogen in Noord-Afrika en het Midden-Oosten keldert daar de graanproductie, waardoor die landen meer moeten importeren. Ze kopen het liefste in de EU. Dat ligt dichtbij, is een betrouwbare leverancier en de goedkope euro drukt de prijs.

Prognose: graanmarkt is vast.

Of registreer je om te kunnen reageren.