Akkerbouw

Achtergrond 873 x bekeken

Prijsstijgingen uien alweer gestopt

Zoals te verwachten viel, heeft de telersbeurs Middenmeer de uienprijzen voor zowel 30 procent als 60 procent grof met €0,50 opgetrokken. Middenmeer volgde daarmee de beurs Goes.

Het past in het beeld van de afgelopen week, waarin het prijspeil weliswaar verder is gestegen, maar in een beduidend kalmer tempo. De oorzaak van de recente prijsverbetering na de jaarwisseling is een logisch gevolg van de politiek die eind vorig jaar is gevolgd door de verpakkers en sorteerders om de voorraden zo klein mogelijk te houden. De voortgang van de in de eerste helft van het exportseizoen zo bijzonder grote afzet in het buitenland leek namelijk allerminst zeker. Er is nu een korte periode geweest waarin men de werkvoorraden heeft aangevuld, maar nog steeds staat duidelijk de rem erop. Ook nu vraagt de sector zich af hoe de situatie zich zal ontwikkelen na februari, wanneer de plaatsing van uien in Afrika traditiegetrouw terugloopt. Weliswaar is er afzetgroei in andere landen overzee, maar in minder grote volumes dan de te verwachten terugval in Afrika, in het bijzonder Senegal. De enige (opwaartse) prijsbewegingen die Emmeloord op donderdag 15 januari liet zien waren miniem, voor de grovere sorteringen in de feitelijk separate markten voor biologische uien en rode uien.

Prognose: stabiele prijzen.

Of registreer je om te kunnen reageren.